Sağlık ve Bilişimde Objektif Haber

  English
            Ömer Siso
 

            Merhaba,
      

            Geçtiğimiz günlerde Sağlık Bakanlığı'nın 2003 yılında uygulamaya koyduğu Sağlıkta Dönüşüm Programı çerçevesinde yapılan son düzenlemeler ile birlikte, Hastaneler ile biz Sağlık Bilişimi üzerine yazılım üreten firmaları etkileyecek iki önemli yenilik oldu. İlki, geçtiğimiz günlerde yayımlanan Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmündeki Kararnameye göre; Türkiye Kamu Hastane Birlikleri uygulamaya alındı.

 

            Bazı büyük illerimizde birden fazla olmak üzere, her ilde Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği kurulacak ve ilçeler de dahil olmak üzere ildeki tüm hastaneler Genel Sekretere bağlı olacak. Hastanelerde gerçekleştirilecek ihale, puantaj ve yatırım işleri gibi önemli konularda yetkili ve söz sahibi, Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği olacak.

 

            Planlamanın ve kaynak kullanımının tek merkezden ve daha akılcı yönetilmesi anlamına gelen bu uygulamanın, Hastane Bilgi Sistemleri açısından da bir karşılığının olacağı kuşkusuz; tek merkezden yönetimin, aynı zamanda kullanılan bilgi sistemlerinin de merkezileşmesi anlamına da gelmesi de kaçınılmaz. Merkezi yönetimin farklı veri tabanlarından sorgulamaya gerek kalmaksızın, il içindeki başta iş gücü olmak üzere tüm kaynaklarını ve hastanelerin performanslarının tek bir tuşla, hem de tek bir tabloda kıyaslanarak görebilecek olması, planlama yapacak yöneticilerin işini inanılmaz kolaylaştıracaktır. Kaldı ki, bu yönde yaptığımız ve Kahramanmaraş ilimizde yaklaşık 4 aydır kullandığımız çözümümüzün tüm genel sekreterliklere örnek teşkil edeceğini umuyoruz. Bu ilimizde, tek bir başhekimlik altında birleşen 3 büyük hastane, hastane bilgi sistemi olarak da tek sunucu üzerinde birleştirildi; web tabanlı SisoHbys tek bir veri tabanı üzerinde aynı çekirdek yapıda çalışıyor. Mevcut hastanelerden birinde önceden kullanılan bir sunucu üzerinde çalıştığı için de, hem yeni bir yatırıma ihtiyaç hissedilmedi, hem de sistem güvenli internet ağı üzerinde çalıştığı için fiziksel mekan farklılığı sorun olmadı. Aslında, buna benzer ilk uygulamayı Sağlık Bakanlığı'nda bulundurulan sunucu üzerindeki SisoFamily Aile Hekimliği Bilgi Sistemi ile yaptık ve halen kullanıcı aile hekimlerimiz her hangi bir yatırıma ihtiyaç duymaksızın hem de e-imzalarını kullanarak bu sistem üzerinden tüm işlerini yapabiliyorlar. Bu hekimlerimiz için Aile Hekimliği Bilgi Sistemi yalnızca bir internet adresi: www.sisofamily.com.tr. Günümüzün bulut teknolojisi aile hekimliği bilgi sistemine taşımıştık, şimdi aynı teknolojinin tüm il içinde uygulanacak olması, bizleri, daha da ötesi sağlık sistemimiz içindeki bilişim uygulamalarını daha seçkin ve tekil yapacaktır.

 

            İkinci önemli yenilik ise, Sağlık Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü oldu. Görevleri arasında, "… sağlık alanında kullanılan bilişim sistemleri ve iletişim teknolojileri ile ilgili ülke çapında politika, strateji ve standartları belirlemek, sağlık bilgi sistemleri ve teknolojileri alanında uluslararası gelişmeleri izlemek, ülke uygulamalarını ve tecrübelerini paylaşmak, sağlık bilişimi ve teknolojisi alanında çalışacak kamu ve özel hukuk tüzel kişileri ile gerçek kişilerin uyacakları kuralları belirlemek, uygulamak, gerektiğinde bunların yazılım ve ürünlerinin uygunluğuna karar vermek ve müelliflerini yetkilendirmek …" bulunuyor. Sağlık Bilişiminin dağınık görünümünü disipline edecek, bilimsel ve teknolojik gelişimine katkıda bulunacak bu yapılanma sektörümüzdeki kaliteyi mutlak olarak yükseltecektir.

 

            e-Sağlık Daire Başkanlığı şimdiden önemli bir atağa kalktı; 2008 yılında test verileri göndererek başlanan Sağlık-Net, Aile Hekimliği Bilgi Sistemini de içine alarak Sağlık-Net 2 adı altında yola devam ediyor. İnanıyorum ki, ilgili birimin başarılı yöneticilerinin gayretleri ve teknoloji firmalarının da yazılımları ile ortaya çıkacak sinerji, Sağlık-Net için başlangıçta konan hedefleri tutturacaktır.

 

            Yazılım Standartları ve Akreditasyon Daire Başkanlığı ise, özellikle son birkaç yıldır dilimizden düşmeyen bir soruna el attı. TSE'de, katılımcıları arasında TSE ve TÜBİTAK yetkililerinin de olduğu yazılım firma temsilcileri ile konu ile ilgili bir toplantı düzenledi. Toplantıya katılan biri olarak hem Sağlık Bakanlığı hem de diğer kurum yetkililerinin yaptıkları doyurucu sunumlar ile bu konudaki yol haritasının net olduğunu gördüm. Bu konuda yayımlanacak bir standardın hem ülkemiz sağlık bilgi sistemine hem de bu konuda ciddi birikimleri olan ve teknolojiyi esas almış yazılım firmalarına katkıları büyük olacaktır.

 

            Sisoft olarak yeni göreve başlayan ve çok başarılı olacaklarına inandığımız Kamu Hastaneleri Kurumuna hem de Sağlık Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüklerine başarılar diliyoruz. Sağlık Bakanlığı'nın Sağlık Bilişimine yönelik dinamizmi AR-GE ve ileri teknolojiyi, üretiminin odağına yerleştirmiş olan bizleri daha çok teşvik ediyor. Hastane Bilgi Sistemlerinde nihai amacı Sayısal Hastane olan Sisoft, geliştirdiği yazılımları, entegre çalışan ve tümüyle kendi AR-GE üretimi olan donanım ürünleri ile geleceğin hastanelerini şimdiden olanaklı hale getiriyor: Hiçbir işletim sistemi bağımlılığı olmayan gerçek web tabanlı SisoHbys, Hastanelerimizi yeşil hastane durumuna getiren çevre dostu, IHE ve CE belgeli SisoPacs, Aile hekimlerimizi tek bir yapıda buluta taşıyan SisoFamily, e-İmza desteği ile TSE belgeli SisoEbys, başta Hastane Yöneticileri olmak üzere kullanıcıları bağımsız kılan iPad/iPhone ve/veya Android tabanlı SisoMobile, İçinde Isı, Nem, CO, CO2 gibi ölçümleri de barındıran, hareket sensörleri ve RFID kapı geçiş sistemleri ile desteklenen SisoGuard ve son olarak Hastalar için eğlence, hastane çalışanları için ise uygulama aracı olan SisoPmi ile tüm Sağlık Kurum ve Kuruluşlarımızı geleceğe taşıyoruz.

Hoşçakalın.

 

Sisoft Adına Sahibi

Eda M. SİSO

Sorumlu Yazı İşleri Müdürü

Ömer SİSO

Genel Yayın Yönetmeni

 

İlker KAYALAR
ilker.kayalar@sisoft.com.tr

Yayın Kurulu

Ömer Siso
Fatih Şahin
Dr. Nejat Çakmak
İlker Kayalar
Nejat Ünsal
Can Aksoy

Dizgi 

 e-Dergi ve Abonelik

 

Baskı

Yorum Basın Yayın San.
0312 395 21 12
info@yorummatbaa.com

Yönetim Adresi

ODTÜ Teknokent Galyum Blok
Zk2 ODTÜ Yerleşkesi
Teknokent / ANKARA

Tel : 0 312 210 19  20 (Pbx)
Fax: 0 312 210 19 24 www.cozumhaber.com
haber@cozumhaber.com

ISSN Elektronik Dergi Numarası