Sağlık ve Bilişimde Objektif Haber

  English

ULUSAL İRTİBAT NOKTASI (UIN) KURUMSAL İRTİBAT NOKTASI (KIN)

Avrupa Topluluğu ile Türkiye Cumhuriyeti arasındaki, Türkiye'nin 6. Çerçeve Programları'na (ÇP) katılımı konusundaki Mutabakat Zaptı'nın 29 Ekim 2002 tarihinde Brüksel'de imzalanmasından sonra TÜBİTAK (Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu) bünyesinde Ulusal İrtibat Noktası Sistemi (UIN) oluşturulmuş ve Türkiye, 6. ÇP'na katılan ülkelerin oluşturduğu UIN Network' ündeki yerini almıştır. Ülkemizdeki araştırmacıların ve Ar-Ge faaliyetlerini yürütmekte olan sanayi kuruluşlarının ÇP'larına katılımını arttırmak misyonunu üstlenen UIN Sistemi hakkında bilgi almak için Doç. Dr. Nilay Başaran ile görüştük.

 

UIN ve KIN (Kurumsal İrtibat Noktası) Sistemi'nin temel görevlerini sıralayabilir miyiz?

 

UIN'nin [National Contact Point (NCP)] temel görevleri; öncelikle programa geniş ve etkin katılım sağlamak üzere, ülkemizdeki ilgili kurum, kuruluş ve kişileri (potansiyel katılımcıları) bilgilendirmek, farkındalık oluşturmak, yönlendirmek ve konu ile ilgili gerekli eğitimleri (seminerler, konferanslar, çalıştaylar, dokümanlar, bilgi günleri) ile sağlamaktır. Bununla birlikte Türkiye dışındaki ülkelerin UIN sistemleriyle ilişki kurmak, 6. ÇP' nın öngörülen hedefleri doğrultusunda uygulanmasına ve Avrupa Araştırma Alanı (ERA) 'nın oluşturulmasına katkıda bulunmak, çift taraflı bir akış sağlamaktır.

 

UIN Sistemi ayrıca, 6.ÇP’ larının uygulanması esnasında karşılaşılan problemleri ve zorlukları Komisyon'a bildirmek, yardıma ihtiyacı olan potansiyel katılımcıların sorunlarını ilgili diğer topluluk network’ lerine iletmek, Komisyon görevlilerinin katılımının planlandığı UİN etkinlikleri hakkında Komisyon'a bilgi vermekle görevlidir.

 

UIN, KIN (Kurumsal İrtibat Noktası) ile birlikte Türkiye'nin araştırma ve yenilik aktörleriyle iletişimi sağlıyor. UIN, 6.ÇP’ larını koordine ediyor. KIN ise, çalıştıkları kurumlarda UIN' dan gelen bilgileri kendi kurumlarında bilgi çoğaltıcılar olarak görev yapıyor. KIN' ları üniversite, kamu kuruluşları, Sivil Toplum Kuruluşları temsilcileri ve sanayi kuruluşları mensuplarından oluşuyor.

 

            KIN Sistemi’nin işleyişi nasıldır?

 

UIN ile birlikte benzer irtibat noktası sistemleri, üniversiteler ile, ilgili tüm kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarında kurumsal irtibat noktaları da oluşturulmuş bulunuyor. KIN özellikle Çerçeve Programları Müdürlüğü'nden düzenli olarak kendilerine iletilen çerçeve programları ile ilgili bilgileri kurumlarındaki ilgililere aktarıyor.

 

UIN' dan Türkiye gibi büyük bir ülkenin dört bir yanına ulaşmak çok zor. Bu zorluğu KIN’ ları aracılığı ile aşıyoruz. Bugün için kayıtlı 500'ün üzerinde KIN var. 6.ÇP' nin alanları bazında sınıflandırma yapıldığında, üçte ikisi üniversite mensuplarından oluşmak üzere toplam sayı 1000'e yaklaşıyor. Her KİN’ mız kendi birimine ilgili tüm bilgileri ulaştırıyorlar.

 

KIN'nın yanı sıra temalar çerçevesinde oluşturulmuş e-duyuru ve haberleşme listeleriyle de iletişim sağlanıyor. Bu listeler aracılığıyla ortak arama ve etkinlik duyuruları ÇP' larıyla ilgilenen araştırma ve iş dünyası mensuplarına iletiliyor. Diğer ülkelerde de aynı yöntem kullanıldığından sağlıklı bir iletişim ağı kuruyoruz.

 

UIN Sistemi'nin amaçlarının tanıtılması temelinde yürüttüğünüz çalışmalar nelerdir?

            Ülkemizdeki araştırmacıların ve Ar-Ge faaliyetleri yürütmekte olan sanayi kuruluşlarının ÇP' larına katılımlarını arttırmak amacı ile birçok faaliyet yürütüyoruz.

           

Ortak bulma çalışmaları 6. ÇP’ larının çok önemli bir parçası.  Bütçenin %15' i KOBİ' lere ayrılmış durumda. Söz konusu projeler çok ortaklı ve çok uluslu projeler olduğundan KOBİ’ lerin bu projelere dahil olması büyük önem taşıyor. Bu nedenle web sayfaları ve elektronik listelerimizdekilere e-posta yolu ile teklif isteme çağrılarını duyurarak potansiyel katılımcıların ortak bulma çalışmalarına yardım ediyoruz. Örneğin KOBİ etkinliklerini kapsayan grubun üye sayısı 4 bine yakın. Listenin toplam üye sayısı ise 30 bini aşıyor. Bu listeler aracılığıyla ortak arama ve etkinlik duyuruları ÇP' ları ile ilgilenen araştırma ve iş mensuplarına iletiliyor. Böylelikle aynı konuda çalışanları bir araya getirerek, bir havuz, bir veri tabanı oluşturuyoruz.

 

Türkiye deki benzer alanlarda çalışma yapan Ar-Ge si olan KOBİ' leri, araştırmacıları bulmaya çalışıyoruz. Araştırma, paraya dayanan bir iş. Çalışmalar birleştirilirse, herkes bir kısmını yaparsa, çok daha büyük projeler gerçekleştirilebilir. Sanayi diyor ki; ben araştırmadan anlamam, araştırmacı diyor ki ben üretimden anlamam. O zaman bir araya gelinmesi ve bu projelerin ürüne dönüştürülerek toplumun refahına sunulması lazım. Biz bu felsefeden hareket ederek çalışmalar yapıyoruz. UIN olarak katıldığımız 22 tane projemiz var.

 

Tanıtma çalışmaları temelinde farklı tema ve alanlarda yürütülen projeler kapsamında birçok yerli ve yabancı uzmana “proje önerisi geliştirme ve konsorsiyuma ortak olma”, 6ÇP'deki mali uygulamalar gibi temel konularda araştırmacılarımıza eğitimler veriyoruz.

 

Bilgilendirme amacı ile organizasyonlar (tematik konferans, genel bilgi günü, tematik bilgi günü, çalıştay, eğitim vb) düzenliyoruz. Başta İstanbul ve Ankara olmak üzere bilgilendirme çalışmalarını birçok ilde yürütüyoruz. Toplam bilgilendirme ve eğitim etkinliği sayımız 200'ün üzerinde olup,  etkinliklere bugüne kadar 14000'e yakın araştırmacımız katıldı.

 

AB Komisyonu tarafından Brüksel'de gerçekleştirilen UIN toplantılarına katılıyoruz. Bu konudaki Avrupa da olan gelişmeleri biz ülkemize gelip aktarmaya çalışıyoruz. Bu toplantılar aracığıyla, temsilcilerimiz mevcut politikaları birebir takip etmekte ve yeni uygulamaların belirlenmesine katkı sağlıyoruz.

 

UIN Sistemi'nin diğer yayın ve tanıtım araçları nelerdir?

 

6:ÇP'nın kapsamı ve uygulama esasları konularında bilgilendirmek için çeşitli yayın ve tanıtım araçları; broşür, kitapçık, bülten, afiş, pos-ter, el ilanı, CD vb. leri hazırlandı. Bu yayın ve araçlar ilgililere ve KIN' na iletiliyor. www.fp.org.tr adresindeki web sayfamızdan bu yayınların çoğu elektronik dosya formatında sunuluyor. Ayrıca Türkiye'deki araştırmacı potansiyelimizi, kontak bilgileri, profilleri ve alanlarını, KOBİ' leri, üniversiteleri, sanayi kuruluşlarını vb tanıtan katalogumuz var, üç ayda bir yayımladığımız bültenimiz var.