Sağlık ve Bilişimde Objektif Haber

  English

Uzaktan Haberleşebilen Mobil İletişim Araçları İle Hastalar Uzaktan Takip Edilebiliyor

 

Uzaktan haberleşebilen son teknoloji ürünü mobil iletişim cihazları, kronik hastaları hasta-ne önünde saatlerce beklemekten kurtarıyor.

 

            Hastalar, yapılması istenen tetkikleri hekimlere ya da araştırıcılara mobil teknolojiyi kullanarak ulaştırabiliyor. Bunun için hastaneye ya da laboratuara başvurmaları gerekmiyor.

 

Evde şekerini ölçen anında merkeze ulaştırabiliyor:

 

            Birçok kez şeker ölçülmesi gereken bir klinik araştırmada hasta gidip günde birçok kez kanını verip hastanede bulunmak zorunda kalmıyor. Evinde parmak ucundan kan alarak tahlil yapabiliyor. Cihaz bu tahlili yapar yapmaz sonucu, merkezdeki araştırıcıya anında iletiyor.

           

            EKG kayıtları merkeze otomatik olarak geçiyor:

 

            Kardiyoloji alanında da EKG çeken, kan basıncını izleyen tansiyon holteri kullanılıyor. Hastaların üzerinde 24 saat kalan cihazın kayıtları daha sonra hekimler tarafından inceleniyor.  Cihazlar, aldıkları kayıtları anında merkeze ulaştırabiliyor.

           

            Sanal eldiven gün boyunca eklemleri kontrol ediyor:

 

            Eklem ve bazı yumuşak doku hastalıklarında hastaya giydirilen bir eldiven, günlük işlerini yaparken hastanın el hareketleriyle ilgili bilgiyi merkeze göndermeyi sağlıyor. Özellikle osteoartrit gibi hastalıklarda hareket kısıtlılığı nedeniyle hasta bazı hareketleri yapamadığından bu eklemlerden alınan veriler önem taşıyor.

           

            Solunum fonksiyon testleri yeni geliştirilen ilaç çalışmalarında kullanılıyor:

 

            Solunum testleri ve solunum sesleriyle birlikte akciğer kapasitesiyle ilgili detaylar da iletilebiliyor.  Hastanın evindeyken akciğer-solunum nefes alma sesleri merkezden dinlenebiliyor. Solunum fonksiyonlarını ve seslerini iletebilen bu cihazlar astım ve bazı akciğer hastalıkları için yeni geliştirilen ilaç çalışmalarında kullanılıyor.

 

            Hekimlerin kâğıt üzerinde işaretleme yoluyla yaptıkları inceleme sonuçları, telefon kullanılarak yapılabiliyor. Bu cihazlar kullanıldığında hastanedeki yatış işlemleri azalıyor, hastanın gereksiz yere hastaneye gelmesi önleniyor. Kronik hastalar, hastane önünde saatlerce beklemekten kurtuluyor.

(31.07.2006)