Sağlık ve Bilişimde Objektif Haber

  English

e-Devlet Araştırma ve Uygulama Merkezi Protokolü İmzalandı

 

EDMER (e-Devlet Araştırma ve Uygulama Merkezi) protokolü “e-Devlet 2006 Stratejiler, Araştırma ve Uygulamalar Çalıştayı'' nda imzalandı.

 

            ODTÜ adına Rektör Prof. Dr. Ural Akbulut, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı adına Müsteşar Yardımcısı Adnan Delikurt, DPT (Devlet Planlama Teşkilatı) adına Müsteşar Ahmet Tıktık, Havelsan adına Faruk Yalman, Intel adına Ege Ertem, Logo adına Ali Güven, Meteksan adına Murat Yücat, Microsoft adına Çağlayan Arıkan, Milsoft adına İsmail Başyiğit, Oracle adına Cem Şatana, Çözüm Bilgisayar adına Ömer Siso ve Türk Telekom adına Emin Başer'in katılımıyla EDMER Protokolü imzalandı.

 

ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ural Akbulut, ODTÜ Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen “e-Devlet 2006 Stratejiler, Araştırmalar ve Uygulamalar Çalıştayı” nın açılışında yaptığı konuşmada, üniversitenin kuruluşundan bu yana geçen 50 yıl içerisinde birçok ilke imza attıklarını, bunlardan bir tanesinin de EDMER olduğunu kaydetti.

 

Üniversite olarak bu yılı bilim-toplum yılı ilan ettiklerini belirten Akbulut, ''Türk halkı maalesef AB (Avrupa Birliği) ülkelerine göre bilim ve teknolojiye en ilgisiz halk. Bu yıl herkesin bilime ve teknolojiye ilgisini artıracak projeler gerçekleştirmeyi düşünüyoruz'' diye konuştu.

Devlet Bakanı, Başbakan Yardımcısı ve e-Dönüşüm Türkiye İcra Kurulu Başkanı Abdüllatif Şener ise açılışta yaptığı konuşmasında, Türkiye'deki e-Devlet uygulamalarında önemli aşamalar kaydedildiğini belirterek, ''Türkiye'nin 20 temel kamu hizmeti sunum seviyesi yüzde 53 iken, AB–25 ortalaması yüzde65'' dedi. Şener, e-Devlet uygulamalarının ulaştığı seviye bakımından önemli bir gösterge olan AB'nin kabul ettiği 20 temel kamu hizmetinden 12'sinin elektronik kanallardan çeşitli seviyelerde sunulduğunu kaydetti.

 

Bu gelişme ve göstergelerin Türkiye'nin e-Devlet konusunda önemli bir atılım yapmakta olduğunu vurgulayan Şener, ayrıca Türkiye'nin bilgi toplumuna geçiş sürecini her açıdan ele alan bilgi toplumu stratejisinin tamamlandığını bildirdi. Strateji ile Türkiye'nin bilgi toplumuna dönüşümde teknik ve yasal altyapıdan iş ortamı ve girişimciliğe, insan kaynaklarından e-devlete kadar uzanan alanlarda 2010 yılı hedefleri, bu hedeflere ulaşmak için atılması gereken adımların ortaya konacağını belirten Şener, çok yakında Yüksek Planlama Kurulu'na sunulacak ve daha sonra kamuoyu ile paylaşılacağını söyledi.

         Yeniliğe çabuk uyum sağlayan Türkiye'de yaşanmakta olan gelişmelerin umut verici olduğunu ifade eden Şener, geniş bant Internet abone sayısının sadece 2 yılda 8 kat arttığına dikkat çekti. Şener, Türkiye'de kurumsal e-Devlet proje ve uygulamalarla, münferit kurumsal uygulamalar yerine, kurumların birlikte çalışabilmelerini sağlamak, bilgi ve belge paylaşımını hızlandırmak, kolaylaştırmak ve güvenilir hale getirmeyi amaçladıklarını anlattı.

 

AKP Ankara Milletvekili Ar-Ge'den sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Reha Denemeç ise EDMER'in kuruluş süreci hakkında bilgi vererek dünyada bu kadar çok şirketin biraraya gelerek oluşturduğu başka bir merkez örneği olmadığını, bu yüzden sürecin biraz uzun olduğunun altını çizdi.

 

 EDMER nasıl bir gereksinim nedeniyle kuruldu?

 

 E-Devlet projelerinin çok çeşitli boyutları var biliyorsunuz. Sadece bir teknoloji boyutundan bahsetmek söz konusu değil. Kamu yönetimi reformundan, insan kaynağımızdan da bahsedilebilir. Böyle olunca e-Devlet projeleri, teknolojilerin yasa ve yönetmeliklerin bir arada genişletilmesi, kavramsal çalışmaların yapılması gereken projeler biçimde oluşuyor.

 

Biz, e-Devlet projelerinin araştırmaya yönelik kısımlarını ODTÜ olarak yapmak üzere firmalardan davet aldık. Devletle iş yapan e-Devlet konusunda faaliyet gösteren firmalardan böyle bir talep geldi. Hep beraber bu büyük projelerle ilgili, kavram çalışmaları yapabilir miyiz? fizibilite çalışmaları yapabilir miyiz? Sorularını cevaplayıp kararımızı verdik.

 

EDMER, e-Dönüşüm Türkiye Projeleri'nin gerçekleştirilmesinde, üniversite, kamu ve özel sektör kurumlarını bir araya getirerek, e-Devlet kavramları ve süreçlerinin verimli olarak uygulanması, yürütülmesi ve sağlanacak toplumsal faydanın artırılması için gerekli akademik desteği sağlamak amacıyla kuruldu.

 

Bilişim sanayi ve kamu kurumlarının üniversite ile birlikte çalışmalar yapabileceği ortak bir platform arayışı nedeniyle kuruldu.

 

Dünyada yapılmış örnek uygulamaları inceleyerek bilgi birikimini ülkeye getirmek ve bu yolla e-Devlet projelerine ivme kazandırmak nedeniyle kuruldu.

 

EDMER'in sosyal, ekonomik-teknolojik olarak kazanımları neler olacaktır?

 

EDMER, tüm kamu kurum ve kuruluşları ve firmalarla işbirliğine açık olarak yürüteceği etkinliklerde birçok açıdan kazanımlar hedeflemektedir.  Bu kazanımları gruplamak gerekirse:

 

Devlete Kazanımlar: e-hazır olma (insan, teknoloji, süreçler), kurumlararası takım oluşturma, kamu yönetimi reformunun desteklenmesi, yöneticilerin bilinçlendirilmesi, AB normlarına uygun altyapı, uluslararası sis-temlerle entegrasyon, e-Avrupa.

 

Tekno-Ekonomik Kazanımlar: Kısa sürede geri dönüş, artan ihracat, büyüyen ekonomi, güçlenen endüstri, uluslararası rekabet gücü, Türk markaları.

Sosyal Kazanımlar: Eğitimli ve bilinçli yurttaş, katılımcı birey, yüksek ücretli iş alanlarının yaratılması, Devlet - birey arasında kaliteli etkileşim olarak sıralayabiliriz.

 

EDMER birkaç cümle ile ne değildir?

 

Şartname hazırlama merkezi değildir. Test ve Benchmark merkezi olmayacaktır. Salt araştırma yapan bir merkez olmayacaktır. Ticari firmaların herhangi bir ürününe ilişkin çalışma yapmayacaktır, bir patent, bir ürün geliştirme çabası içinde olmayacaktır. Sözgelişi sizin alanınızdan örnek vermem gerekirse: hastane bilgi sistemleri konusunda, Türkiye'deki hastane bilgi sistemlerine neden gereksinme vardır? Hastanelerin bu sistemleri kullanması ile ortaya çıkacak verimlilikleri nelerdir? Mevcut sistemdeki sıkıntılar nelerdir ve nasıl giderilebilir? Sorularına cevap aramaya özen göstereceğiz. Herhangi bir firmanın, herhangi bir ihtiyacına yönelik, bir araştırma, bir ürün geliştirme yapmayacağız. Projelerin değerlendirilmesinde yer almayacağız. Kamunun yaptığı ihale komisyonlarında, herhangi bir pilot uygulama içinde EDMER hocaları olarak yer almayacağız.

 

 

EDMER’in çalışmaları hakkında bilgi almak amacıyla ODTÜ’den Merkez Müdürü Dr. Ali Arifoğlu ile görüştük.

 

EDMER nasıl bir merkezdir?

 

e-Dönüşüm ve e-Devlet kavramları ve süreçlerinin geliştirilmesi, verimli olarak uygulanması, yürütülmesi (Proje) ve bu Projeden kaynaklanacak toplumsal faydanın artırılması amacıyla “üniversite”, “kamu kurumları”, “sektörel firmalar”, “global firmalar” ve “KOBİ”ler arasında güçlü bir işbirliğinin tesisi için ODTÜ rektörüne bağlı olarak oluşturulmuş bir merkezdir.

 

Dünyada belki bu açıdan bir ilki oluşturan değişik bir modeli içeriyor. (Dünyada bir üniversite bünyesinde ilk defa hayata geçiyor)  İçinde özel sektör ve kamunun bulunduğu,  finansal, eylemsel ve işlevsel olarak desteklenmesi planlanan bir merkezden oluşuyor. Bu oluşumunda: Devlet Planlama Teşkilatı, Sanayi Bakanlığı ve özel sektörün hem yabancı şirketleri, hem yerli şirketleri yer alıyor.

e-Devlet uygulamalarında konumlanışı nasıl olacaktır?

 

EDMER, e-Devlet paydaşlarında e-Dönüşüm farkındalığını oluşturmak/arttırmak, e-Dönüşüm uygulamaları için olabilirlik (Proof of Concept) çalışmaları ve araştırmalar yapacaktır.

 

EDMER, e-Dönüşüm Türkiye Projesi'nin gerçekleştirilmesinde, kamu kurumları ile özel sektör kurumlarını üniversite şemsiyesi altında bir araya getirerek, e-dönüşüm, e-devlet kavram ve süreçlerinin verimli olarak uygulanması, yürütülmesi ve sağlanacak toplumsal faydanın artırılması vizyonu ile hareket edecektir.

EDMER, aynı zamanda, e-Devlet verimliliği, iş akışı ile uygulamaların dönüşümü, mobilite, iş süreçlerinin modernizasyonu, e-Vatandaş hizmetleri ve e-Eğitim gibi konularda uygulama geliştirilmesine/sunulmasına yönelik ve Entegre Kamu Güvenliği gibi potansiyel diğer alanlarda da görev yapacaktır.

EDMER, kamu kurumlarının bu çözümleri geliştirmesini ve sunmasını sağlayacak bir eğitim ve sınıf ortamı sağlayacaktır.

 

Türkiye'de e-Dönüşüm ve e-Devlet konularında henüz yapılmayan, uygulanmayan birtakım çalışmaları yapmak ve bu yolla Türkiye'de bu işin temel koordinatörü ve yönetimini elinde bulunduran hükümete, DPT'ye, ilgili kurumlara görüş/öneriler sunacaktır. Kesinlikle ticari bir oluşum içinde olmayacaktır. Edmer kendi başına herhangi bir yolla, herhangi bir kamu biriminin ya da bir başka kurumun bir projesini gerçekleştirmek şeklinde bir yapılanma içerisinde olmayacaktır. EDMER 'in asıl motivasyonu ve hareket noktası burası olacaktır.

İlk olarak planladığınız ortaklaşa etkinlikler ve hedefleriniz nelerdir?

 

EDMER'in ilk faaliyeti olan ''e-Devlet 2006 Stratejiler, Araştırma ve Uygulamalar Çalıştayı''nı tamamladık. Uluslararası örgütler diye gruplandırdığımız Birleşmiş Milletler (BM), Dünya Bankası, başta Finlandiya olmak üzere Yabancı ülke Temsilcilikleri ile ortaklaşa etlkinlikler (arama toplantısı, e-Devlet için eğitim gereksinimleri)  içerisinde olacağız. Bu çalışmaların bir kısmını şimdiden eylül ayı için planladık. E-Dönüşüm ile ilgili kamu, sanayi ve özel sektör kurum ve kuruluşlarını bir araya getirerek bilgi alışverişini sağlamak üzere kurslar, konferanslar, seminerler, kongreler, uluslararası sempozyumlar düzenleyeceğiz.

E-Dönüşüm sürecinde kamu ve özel sektörün karşılaştıkları problemlerin çözümüne yönelik araştırma, kavram geliştirme, inceleme ve fizibilite çalışmaları yapacağız. E-Devlet kavramları ve süreçleri hakkında bilimsel görüş vermek, rapor hazırlamak, ulusal ve uluslararası projeler geliştireceğiz, araştırmalar yapacağız. E-devlet çalışmalarını yürütmek amacıyla, kamu ve özel sektör ile sivil toplum örgütleri üyelerinden oluşacak çalışma grupları kuracağız.

 

 

(01.08.2006)