Sağlık ve Bilişimde Objektif Haber

  English

ODTÜ Yine Önemli Bir Çatıya Ev Sahipliği Yaptı

 

ODTÜ Enformatik Enstitüsü, kuruluşunun 10. yılında Massachusetts Institute of Technology (MIT) ve Harvard üniversitelerinden bilim adamlarının katılımıyla “Cutting Edge Science in Medical Informatics and Medicine” adlı bir çalıştay düzenledi.

 

Orta Doğu Teknik Üniversitesi kuruluşunun 50. yılını çeşitli etkinliklerle kutlarken, ODTÜ Enformatik Enstitüsü de kuruluşunun 10. yılında anlamlı bir çalıştay düzenledi.

         22 Haziran 2006 tarihinde ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilen çalıştayda, Massachusetts Institute of Technology (MIT) ve Harvard üniversitelerinden dördü Türk beş bilim adamı tarafından tıp bilişimi, genetik, DNA yongaları ve sinirbilim alanlarındaki son gelişmeler ele alındı.

 

         Emre Şen'in piyano resitaliyle başlayan çalıştayda önce, kuruluşunun 10.yılını kutlayan ODTÜ Enformatik Enstitüsü ile ilgili sunumlar ve konuşmalar yapıldı. Enstitü tarihçesini fotoğraflarla anlatan bir sinevizyon gösterisinin ardından, Enformatik Enstitüsü eski Müdürü Prof. Dr. Neşe Yalabık, enstitüsünün kuruluş yıllarını, amaçlarını ve bugüne dek gerçekleştirilen çalışmaları anlattı.

         Enformatik Enstitü Müdürü Doç. Dr. Nazife Baykal ise enstitünün misyonlarını ve geleceğe yönelik projelerini anlatan bir sunum yaptı. ODTÜ Enformatik Enstitüsü'nün, kurulduğu günden bu yana yürüttüğü tüm bilimsel çalışmalarda disiplinlerarası yaklaşımları öne çıkararak, ulusal ve uluslararası ölçekte işbirliklerine gitmek, araştırma-geliştirme etkinlikleri yürütmek, farklı uzmanlık alanlarından gelen akademisyen ve uzmanları bir araya getirerek disiplinlerarası eğitim ve araştırmaya sinerji kazandırmak, yeni paradigmalar oluşturmak gibi ilkeleri kendisine misyon edindiğini ve bu alanlarda önemli girişimler başlattığını belirtti. Baykal, bir süredir ODTÜ ile MIT ve Harvard üniversiteleri arasındaki kurulacak işbirliği ile Enformatik Enstitüsü bünyesinde, biyoloji, kimya, uygulamalı matematik, bilgisayar mühendisliği bölümlerinin işbirliği ile biyoenformatik alanında yeni bir yüksek lisans programı açılması yönünde çalışmalar yürütüldüğünü belirtti.

         Doç. Dr. Nazife Baykal, Harvard ve MIT üniversitelerinden bu alan-da yetkin bilim adamlarının katılımıyla düzenlenen bu çalıştayda tıp bilişimi, genetik, DNA çipleri, sinirbilim ve insan vücudunda kullanılan polimerler vb alanlardaki son gelişmelerin anlatılacağını, bu çalıştayın ise bu yöndeki yeni girişimleri özendireceğini ve disiplilerarası çalışmalara büyük katkısı olacağına inandığını belirtti.

            Havelsan, Milsoft, İntel, Çözüm Bilgisayar, Microsoft, Meteksan ve Oracle’ın sponsor olduğu çalıştayın açılış konuşmasını ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ural Akbulut yaptı. Akbulut, başlangıçta Ortadoğu bölgesine mühendis yetiştirmek amacıyla kurulan Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nin, araştırma-geliştirme ağırlıklı bir üniversite olması yönünde çalışmalarla geliştirilmesi gerektiğini, bu bağlamda disiplinlerarası araştırma-geliştirme etkinliklerine, üniversiteler ve bölümler arasında ulusal ya da uluslararası ölçekteki işbirliklerine büyük önem verdiklerini belirtti.

            Çalıştayın öğleden sonraki oturumlarında beş bilim adamının konuşmaları yer aldı.

 

            Massachusetts Institute of Technology Üniversitesi'nden Prof. Dr. Peter Scolovitz, “Frontier of Medical Informatics” başlıklı konuşmasında, tıp bilişimi alanındaki son gelişmeleri anlattı.

            Harvard Üniversitesi'nden Prof. Dr. Gökhan Hotamışlıgil, “Metabolic control at the Interface of Genes and Environment: Emerging Pandemic of Metabolic Disease Clusters” başlıklı konuşmasında, metobolik hastalıklarla ilgili araştırmalarını sundu.

 

         Harvard Medical School ve Massahhusetts General Hospital'dan Prof. Dr. Mehmet Toner, “Living Chips: Microtechnologies for Biomedical Sciences” başlıklı konuşmasında, mikroçip teknolojisinin tıp alanında, özellikle kanser tedavisinde kullanımıyla ilgili araştırmalarını anlattı. 

            Ortopedik protezler alanında dünyanın önde gelen bilim adamlarından Harvard Üniversitesi Massahhusetts General Hospital'dan Prof. Dr. Orhun K. Muratoğlu ise “Conquest of a Worldwide Disease Through Material Science” başlıklı konuşmasında, geliştirdiği protezler konusunda bilgi verdi.

            Boston Children's Hospital'dan Doç. Dr. Yaman Ekşioğlu'nun konuşma başlığı ise “Relationship of Neuron Migration Defects With Learning, Behaviour and Epilepsy” idi.

(01.08.2006)