Sağlık ve Bilişimde Objektif Haber

  English

OHSAD Sağlıkta Ortak Çözüm Toplantıları 3


            Sağlık Bakanlığı, Çalışma Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, İl Sağlık Müdürlükleri ve SGK üst düzey yöneticileri ile özel sağlık kuruluşlarının üst düzey yöneticilerinden oluşan yaklaşık 700 kişinin katıldığı kongrede Sisoft Sağlık Bilgi Sistemleri Destek Sponsoru olarak yer aldı.

 

            Kurultay'ın açılış konuşmalarını OHSAD Genel Başkanı Dr. Reşat BALAT, SAYED Başkanı Prof. Dr. Hayreddin Yekeler, Antalya Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürü Selim EROL, Üniversite Hastaneleri Birliği Başkanı ve İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet, Sağlık Bakanı Yardımcısı Agah Kafkas yaptılar. Sağlık Bakanı yardımcısı Kafkas yaptığı konuşmasında Türkiye'nin sağlık alanında birçok ülkeye model olduğunu belirtti. Devrimini tamamlayan ülkelerin, sağlıktaki dönüşümlerini ülkemiz önderliğinde gerçekleştirmek istediklerini de vurguladı.

 

            Konuşmasında sağlık terörünün de altını çizen Kafkas şunları söyledi: "Sağlık terörüne kurban verdiğimiz şehidimiz, Ersin Arslan'ı burada anmadan geçmek sektör ve sektör çalışanları adına haksızlık olur diye düşünüyorum. Şehidimize rahmet diliyoruz. Bu vesile ile sağlık çalışanlarına yapılan saldırıların son olmasını temenni ediyoruz. Son olması için de bakanlık olarak elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Yaşanan bu olaydan sonra yeni bir eylem programı hazırladığımızı belirtmek istiyorum. Bu şehidimizle birlikte bakanlığımızda üst düzey bir çalışma başlattık. " dedi.

            OHSAD Genel Başkanı Dr. Reşat Balat, kongrenin açılış konuşmasında sektörün bu büyüklüğe gelmesinin mevcut siyasi iradenin bir sonucu olduğunu belirtti. Balat, "Küçük işletmelerin hedefsiz bırakılmaması; rekabetin kurallarının ihlal edilmemesi ve asimetrik büyümeye yol açılmaması için mutlaka ve mutlaka küçük işletmelerin önlerinin açılması lazım. Çünkü sektördeki yeni oyuncular, onları rekabetin içinde küçük kalmasına sebep oldu. '' dedi.

            Ülkemizin, sağlık turizmi alanında ki başarısının altını çizen SAYED Başkanı Prof. Dr Hayrettin Yekeler, Ankara ve İstanbul gibi illerimizdeki hastanelerimizde Kosova, Bosna Hersek, Azerbaycan, Sudan, Yemen, Irak, Somali ,Libya gibi ülkelerden kültür birliği içerisinde olduğumuz kardeşlerimizin şifa bulduğundan söz etti. Yekeler, sözlerine şu şekilde devam etti: “SAYED olarak bizler sağlık turizmini önemsiyoruz. Özel hastaneciliğin geleceğinde ve ülke ekonomisinin gelişiminde çok büyük katkılar sağlayacağına inanıyor, bu alanda ciddi çalışmalar yapılması gerektiğini düşünüyoruz.”

            Hastanelerde IT Uygulamaları paneline konuşmacı olarak katılan Oracle Sağlık Sektörü İş Geliştirme Direktörü Dr. Korhan An, sağlıkta bilişimin önemine dikkat çekti. An konuşmasında, “Sağlıkta bilişimin rolü çok büyük. Bilişimi aktif olarak kullanmanız lazım ki daha az harcayarak daha çok kazanma yolunda bazı adımlar atabilmiş olasınız.” dedi. An, sponsorlar arasında bulunan Sisoft'un da Oracle teknolojileri kullanan partnerlerinden biri olduğunu belirtti.

 

            Sisoft Genel Müdür Yardımcısı Dr. Nejat ÇAKMAK, panelde ki konuşmasının başında, Özel hastanelerdeki insan profiline bakıldığında her sosyokültürel ve sosyoekonomik düzeyden insanın özel hastanelerden hizmet alabildiğini ve bunun sosyal devlet anlayışında çok gurur verici bir şey olduğunu vurguladı.

            Hastane bilgi yönetim sistemlerinde 7080 tane firmanın bulunduğundan bahseden Çakmak, “Belki sektörün önemli oyuncuları bir elin parmaklarını geçmeyecek kadar ama genelde sizler tarafından bakıldığında sanki herkes aynı hizmeti sunuyormuş gibi gözüküyor. Ama tabi burada bazı detaylar ve temel farklarla, güncel teknolojileri takip ederek öne çıkmak önemli oluyor. Biz de daha çok mobil teknolojilere önem verdik. Hastane yöneticilerine mobilitenin özgürlüğünü sunmayı planladık.” dedi.

 

            Mobil yazılımların sağladığı kolaylıkları anlatan Çakmak, “Biz istedik ki çalışanlar, yöneticiler bilgiye zamandan mekandan bağımsız olarak her yerden ulaşsınlar. Bu yüzden mobil tarafta çalışan yazılımlar ürettik.” dedi.

(01.08.2012)