Sağlık ve Bilişimde Objektif Haber

  English

Sağlık Yönetimi ve Kamu Hastane Birlikleri Sempozyumu


            Bilindiği üzere “Herkes için ulaşılabilir, nitelikli ve sürdürülebilir sağlık hizmeti” ana fikri üzerine inşa edilmiş “Sağlıkta Dönüşüm Programı” çerçevesinde Bakanlık Teşkilatı yeniden yapılandırıldı. Planlama, yönetme ve denetleme kapasitesini güçlendirme amacıyla yeniden yapılandırılan kurumların; ülkemizin sosyoekonomik gerçeklerine uygun, küresel gelişmeleri gözeten, çağdaş yönetim anlayışıyla, verimli, etkili, saydam ve hesap verebilir olmaları hedefleniyor.

 

            Başta Sağlık Bakanlığı olmak üzere, SGK, Üniversiteler, Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları, Kamu Hastaneleri, Sigorta Şirketleri ve Sivil Toplum Kuruluşlarının katılacağı kongrede Sisoft Sağlık Bilgi Sistemleri Destek Sponsoru olarak yer aldı.

 

            Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Doç. Dr. Turan Buzgan, sempozyumla ilgili olarak "Bakanlık daha çok kural koyan, denetleyen ama icrai işleri daha çok özerk bağlı kuruluşlar yoluyla yöneten bir yapıya bürünüyor. Tabi bu değişiklikleri sağlık yöneticilerine anlatmak gerekiyor" dedi.

 

            Buzgan, "İnsanlar Bakanlığın koyduğu kurallar çerçevesinde daha rahat hareket edebilecekler, kendileri karar alabilecekler ve bunları daha seri hayata geçirebilecekler. Bu açıdan daha modern bir idare tarzı, önemli kolaylıklar sağlayacak, daha fazla sorumluluk alacaklar" şeklinde konuştu.

 

            Açılış konuşmasını Sağlık Yönetimi Birliği Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Endam Aksu’nun yaptığı etkinlikte Sisoft’un standı pek çok başhekim, hastane müdürü ve hastane yöneticisi tarafından ziyaret edildi. Sisoft’un yeni nesil ürünlerinden Sisopmi (Multifonksiyonel Hasta Gözlem/Eğlence Arayüzü), Sisoguard (Entegre Güvenlik Sistemleri) ve Sisopacs (3 Boyutlu Görüntü Arşivleme ve İletişim Sistemi) yoğun ilgi gördü.

 

            Sağlık hizmet kolunda yöneticilerin başarı veya başarısızlığının çalışan verimliliği ve hizmet sunumunun başarısında önemli pay sahibi olduğunu söyleyen SağlıkSen Genel Başkanı Metin Memiş, özellikle yönetici seçimlerinde eğitimli ve bilgili çalışanların dikkate alınması gerektiğini belirtti.

 

            Sendikacılığı klasik çizgisinden çıkartarak insanı ve bilimi esas alan bir anlayışla yola devam ettiklerini açıklayan Genel Başkan Memiş, bugüne kadar bu yönde pek çok çalışma yaptıklarını ifade etti.

 

            Yeni teknolojiler ve değişimler ile birlikte çalışanların da kendilerini geliştirme yolları aradığını kaydeden Memiş bu amaçla sağlık çalışanlarının eğitimlerine yönelik çalışmaların sürdürüldüğünü ve yine tüm Türkiye'de çalışanların yüksek lisans eğitimlerinin devam ettiğini söyledi.

            Bu eğitimlerle sağlık alanında başarılı yöneticileri yetiştirmeyi hedeflemekle birlikte personelinin memnuniyetine de önem veren bir anlayışı yaratmayı istediklerini ifade eden Memiş, sağlık çalışanlarına yönelik yaptıkları bir ankette çalışanlara yöneltilen "Hangisi olsa daha mutlu olurdunuz" sorusuna katılımcıların %23'ü "Adil Yöneticiler olsaydı" derken %18'lik bir kesim de "Değer ve saygınlık görseydim" cevabını verdiğini belirtti.

 

            Yaptıkları araştırma ve anketlerde çalışanların hoşgörülü, eleştiriye açık, adil, çalışkan ve çalışanlarına vakit ayıran yöneticiler istediğini ifade eden Memiş, çalışanların motivasyonlarını ve huzurlu bir ortamda çalışmaları için hem bakanlık bürokratlarının hem de sağlık yöneticilerinin gerekli çalışmaları yapması gerektiğini ifade etti.  Memiş sözlerine şu şekilde devam etti:

"Kamu Hastane Birlikleri'nde, çalışanlar ve yöneticiler arasında yeni ayrım alanları oluşturmuştur. Çalışanları motive edecek ve geçmişten gelen eşitsizlikleri giderecek ve gelir adaletini tesis edecek bir irade ortaya konulmalıdır. Emeği değer olarak gören bir anlayış içerisinde olunmalıdır. Bu nedenle politika belirleyicilerin mutlak başarı ve memnuniyet için çalışanların öneri ve taleplerine kulak vermesi gerekir."

 

            Sempozyuma Türkiye Kamu Hastaneleri Kurum Başkanı Dr. Hasan Çağıl, Sağlık Bakanlığı Sağlık Bilgi Sistemleri Genel Müdürü Dr. Hakkı Öztürk  başta olmak üzere Türkiyenin dört bir tarafından gelen başhekim, il müdürü ve diğer yöneticilerden oluşan 600 kişi katıldı.

(01.08.2012)