Sağlık ve Bilişimde Objektif Haber

  English

Aile Hekimlerimize Bulut Bilişim


            6 yıldır ülkemizde kullanılan  Aile Hekimliği Sisteminde Sisofamily Yenilikçi Çözümler sunarak Aile Hekimlerine hizmet vermeye devam ediyor. Tek web tabanlı Aile Hekimliği yazılımı olan Sisofamily, sağladığı teknolojik avantajların yanında Aile Hekimlerine maksimum güvenlik sunuyor.

 

            Sisofamily,  aile hekimliği hizmetlerinin sunumunda bilgisayar ortamında gerçekleştirilmesi gereken her türlü işlemi ve bir aile hekiminin ofis yönetiminde gereksinim duyabileceği işlevleri bir arada sunan bütüncül bir yapıda kurgulanmıştır. Aile hekimliği alanında hizmet sunulan bireylerin tıbbi durumlarının sorgulanması ve kritik verilerinin kaydedilerek değerlendirilmesine ilişkin süreçte yerleşik hale gelen SOAP (Simple Object Access Protocol  Basit Nesne Erişim Protokolü) formatı, Sisofamily’nin tasarımında esas alınmıştır. Yazılımımız bir taraftan hızlı muayene girişine olanak sağlarken; diğer taraftan bireylerin detaylı tıbbi kayıtlarının oluşturulması için gerekli ortamı da sunmaktadır.

 

            Böyle komplike bir yapıda en önemli nitelik, kullanıcıların içerisinde kaybolmadan her aradıkları veriye kolayca ulaşabilecekleri bir omurga üzerinde yazılımın kurgulanmasıdır.

 

            Sisofamily JAVA teknolojisi ile geliştirilmiş olup, kullanılan işletim sistemine bağımlı değildir. İstenilen işletim sisteminde kullanılabilir. İster Linux (Pardus, Debian, Ubuntu, Fedora, Gentoo, Suse, Arch, Slack ve tüm diğer linux dağıtımları), ister Windows (64bit, 32bit tüm windows sürümleri), İster Macintosh. Dilediğiniz işletim sisteminde Sisofamily çalışır.  Tüm web tarayıcılarda fazladan bir eklentiye gerek kalmadan kullanabilirsiniz. Sisofamily 3 katmanlıdır ve hiçbir popup engeline takılmaz.

 

            Sağlık Bakanlığı’nın 2011/45 Sayılı Genelgesinde belirtilen "Herhangi bir vatandaşa ait kişisel veriler ile kişisel sağlık verileri, müdürlük ya da Bakanlık haricindeki herhangi bir kayıt ortamında (bilgisayar, hard disk, CD, DVD, yazılı döküman gibi) yüklenici firma/tedarikçi tarafından kaydedilemez. Bu durumun tespiti halinde bu yazılımın kullanımı iptal edilir." yazısına uygun şekilde kurgulanmıştır.

 

            Sağlık Bakanlığı ile yapılan sözleşme sonucu Sisofamily Aile Hekimliği Bilgi Sistemi'ne fazladan hiçbir araca ihtiyaç duyulmadan, Bakanlık Sunucuları üzerinden erişim sağlanabilmektedir. Güvenli SSL bağlantısı sayesinde veri güvenliği en üst düzeydedir. Size ait birey bilgileri sadece size özeldir. Bu sistem sayesinde birey bilgilerinizin çalınması ya da kopyalanması söz konusu değildir.  Sisofamily maksimum hasta bilgi güvenliği sunar, yedekleme ya da bakım işlemlerini gerçekleştirmenize gerek kalmaz.

 

            Sisofamily mobil olarak da size işinizi kolaylaştıracak çözümler sunar. Mobil sistemler için de geliştirilen Sisofamily sayesinde hekim işlemlerinizi telefonunuzdan ya da tabletinizden yapabilirsiniz. Ayrıca sesli olarak tanı girilebilir, sesli olarak anamnez bilgisi girişi yapabilirsiniz. İçerisindeki karekod okuyucu sayesinde stok takibinizi başka bir karekod okuyucuya gerek kalmadan yapabilirsiniz.

 

Zengin kütüphane

 

            Hekimlerimiz ve onlarla birlikte görev yapan sağlık çalışanlarımızın ihtiyaç duyabileceği her türlü dökümana yer verilebilecek kütüphane yapısı, ilgili mevzuattan, tıbbi kaynaklara çeşitli belgelerle sürekli zenginleştirilen bir yapıda tasarlanmıştır. Aile hekimleri, Eğitim Videoları, Cepte Vademecum, Tıp Terimleri Sözlüğü, Kongre Takvimi, Güncel Haberler, Hukuki Danışma gibi hayatı kolaylaştıran uygulamalara sahip Doktorlar Kulubü WAP Portalı'ndan da ücretsiz olarak yararlanabilmektedir.

Yakın dönem özeti

 

            Başvuruda bulunan kişilerin, önceki başvurularına ait özet bilgileri aralarında karşılaştırma yapmaya olanak sağlayacak şekilde tek ekranda gösterilir. Kronik hastaların takibinde bu işlev, doz ayarlamaları ve tedavinin yönlendirilmesinde etkin destek sağlar.

 

Pratik güncelleme

 

            Yeni sürümlerin çıkışı, olası ilave taleplere yanıt oluşturur, web tabanlı olması nedeni ile kullanıcının hiç bir işlem yapmasına gerek kalmaz.

#REDIM2.9

Sistematik kurgu

 

            Böyle komplike bir yapıda en önemli nitelik, kullanıcıların içerisinde kaybolmadan her aradıklarına kolayca ulaşabilecekleri bir omurga üzerinde yazılımın kurgulanmasıdır. Sisofamily, bu yönüyle oldukça güçlüdür ve talepler doğrultusunda gelişime açık, sistematik bir kurguya sahiptir.

 

Kesintisiz destek

 

            Her türlü danışma yönlendirme taleplerinin internet üzerinden zaman kaybettirmeden cevaplandırılması amacıyla gerekli iletişim alt yapısına, Sisofamily için oluşturulan web sayfası üzerinden doğrudan erişilebilmektedir.

 

Coğrafi konumlandırma

 

            Google Maps entegrasyonu ile ASM/ASB verilerinin ve bağlı bireylerin adres verilerinin işlenmesinde kolaylık sağladığı gibi aile oluşturma fonksiyonunu da kolaylaştırır. Diğer taraftan sorumluluk bölgesinde gezici ve yerinde sağlık hizmetlerinin sunumuna ilişkin planlama faaliyetlerinde de birincil öneme sahiptir. Yakın dönemde zorunlu hale gelmesi kaçınılmaz olan bu işlev, şu anda Sisofamily'nin benzersiz özellikleri arasında mevcuttur.

 

Aile hekimliği nosyonuna ve terminolojisine uygun

 

            Benzer şekilde birinci basamakta tıbbi verilerin kodlanması amacıyla Dünya Sağlık Örgütü'nün de desteği ile WONCA tarafından geliştirilmiş olan  ICPC kodlama yapısı ile Sağlık Bakanlığı tarafından şu anda esas alınan ICD kodlaması çapraz kontrollerle uygulanabilir durumdadır.

 

Kullanıcı dostu,  Etkin tasarım

            Sisofamily, alışılmışın ötesinde görsel zenginliğe ve kullanım kolaylığına sahiptir.

Her bir bireye özgü nitelikler, ilgili ekranlarda sürekli olarak vurgulanmakta; bireylerin geçmiş bilgilerine her aşamada rahatça erişilebilmektedir. Bu amaçla geliştirilen kronolojik izlem bantı, incelenmekte olan bireyin tüm geçmiş tıbbi verilerine, ekran değiştirmeden halen çalışılan ekran üzerinde doğrudan erişimi sağlamakta; ilgili kişinin daha önce girilmiş herhangi bir kaydına tarih ve/ veya veri türü bazında ulaşma olanağı sunmaktadır. Hekimler sadece bu bantı kullanarak dahi hastanın geçmiş tıbbi durumu hakkında bir bakışta bilgi sahibi olabilmektedir.  Hekimlerin yaklaşım şekli esas alınarak tasarlanan yazılım, tüm sağlık bilgilerinin ve yapılan işlemlerin detaylı olarak kaydedilmesine imkan verdiği gibi, daha sonra yapılacak işlemlerin planlanmasında da akıllı destek sağlamaktadır.

 

Anatomik lokalizasyon desteği

            Bireylerin şikayetlerini, muayene bulgularını ve tanılarını kaydedip, daha sonra geri çağırırken üst düzeyde kolaylık sağlayan anatomik konumlandırma, Sisofamily'nin benzersiz özelliklerinden bir diğeridir. ICPC kodlama yapısı ile ilişkilendirilen anatomik konumlandırma fonksiyonu, organ patolojilerini değerlendirme aşamasında da görsel kolaylık sağlamakta; kronolojik izlem bantı gibi hekimin hastası ile iletişim kurarken, daha önceki başvurularında tespit edilmiş sorunları hakkında hızla fikir edinmesine yardımcı olmaktadır. Tasarım tümüyle hekimin muhatap olduğu bireyin genel durumunu süratle kavrayıp, kısa sürede gerekli tıbbi yaklaşımda bulunabilmesini sağlamaya yöneliktir.

 

“Hastalarımız değil, bireylerimiz var”

 

            Diğer bir temel yaklaşım farkı, kişilerin sadece hastalandıkları zamanlarla kısıtlı değil, sağlıklı oldukları dönemleri de içeren bir yaşam bütünü içinde ele alınması ve bu bakışın "hasta" kavramı yerine "birey" kavramı kullanılarak yazılımın tamamına yansıtılmış olmasıdır.

 

MaliLojistik gözlem

 

            Yazılım içeriğinde bir ASM bünyesinde kullanılabilecek her türlü ilaç, ve malzemenin tüketim takibine imkan sağlayan, gerektiğinde sipariş oluşturmaya uygun fonksiyonlara yer verilmiştir. Bu gruptaki işlevler ile genel gider kalemlerinin düzenli olarak izlenmesi ve aylık bütçe oluşturulması mümkündür.

 

Sıcaklık Takip Sistemi

 

            Teknolojinin, sağlık alanında başarılı bir şekilde uygulanması ve kullanılmasına yönelik getirdiği çözümler ile sektörde lider olan Sisoft Sağlık Bilgi Sistemleri, Aile ve Toplum Sağlığı Merkezlerine yönelik yaptığı çalışmalar ile hekimlerin işlerini oldukça kolaylaştırıyor. Aşı ve ilaç dolaplarının sıcaklıknem değerlerinin ölçüm ve kontrolüne yönelik getirdiği bir yenilik olan Sisotemp ile artık hekimler, aşı dolaplarını etkin bir şekilde kontrol edebiliyor.

 

            Aşı ve ilaç dolaplarının kontrolüne yönelik geliştirilen SisoTemp ile hekimler dolapların sıcaklık ve nem kontrolünü  gerçekleştirirken, kritik durumlarda SMS ile bilgilendiriliyor.

 

            Basit kurulumu ve kullanımının yanı sıra uygun fiyatı ile tüm hekimlerin tercihi olan SisoTemp aşı ve ilaç dolaplarında yaşanan sorunlara son veriyor. Hekimin Aile Sağlığı Merkezi'nde bulunmadığı zamanlarda dahi , aşı ve ilaç dolapları hakkında bilgi edinmesini sağlıyor. Kritik durumlarda SMS ile bilgilendirilen hekim, olaya anında müdahele edebiliyor.

 

            Kurulumu oldukça kolay olan SisoTemp kablo sıkıntısına da son veriyor. Yalnızca 2 adet pil ile çalışan cihazlar, oldukça uzun süre ölçüm yapabiliyor.

 

            Sisotemp, oldukça basit kurulumu ve kullanımı, uygun fiyatı ile tüm kurumlarda kolaylıkla kullanılabilecek bir üründür.

 

            SisoTemp yazılımı , kullanıcı dostu işlevsel bir yazılımdır. USB alıcıdan aldığı verileri yorumlayarak saklamaktadır. Kullanıcının etkin bir şekilde yönetebildiği bu sistemde, basit kullanıcı arayüzü ile; her bir sensör cihazı için, sıcaklık ve nem limitleri girilip cihazlar istenildiği gibi tanımlanmaktadır.

 

Sisofamily Mobil

 

            Sisofamily Mobil Sisoft Sağlık Bilgi Sistemleri'nin Hastane Bilgi Sistemlerindeki 26 yıllık deneyimi ile geliştirilmiş bir üründür. Geliştirme çalışmalarında ülkemiz sağlık sektöründe bir ilk gerçekleştirilmiştir. Aile hekimlerinin saha ziyaretleri ihtiyacından yola çıkılarak hekimlerimizin bilgisayarlarında kullanacağı  Aile Hekimliği Bilgi Sistemi yazılımının dışında bir çok fonksiyonunu akıllı telefonlarda kullanılabilecek Mobil Aile Hekimliği Bilgi Sistemi uygulaması hekimlerimize sunulmuştur.

 

            Akıllı telefonlar sayesinde gazete haberlerinden hava durumuna kadar tüm bilgilere ulaşabilirken, Sisofamily Mobil uygulaması sayesinde merkezdeki bilgisayarınızda bulunan randevularınızdan, harita üzerinden hasta ev adreslerinin tariflerini, hastalarınızın tıbbi kayıtlarından daha önceki reçetelerine kadar tüm bilgilere, yerzaman bağımsız ve doğru olarak  verilmektedir.

 

            Sisofamily Mobil o günkü ev ziyaretini asistan fonksiyonu aracılığı ile hatırlatır, haritada hasta adresini gösterir ve navigasyonla adrese kolayca ulaşılmasını sağlar. Bu sayede hekim gezici sağlık hizmetlerini, ev ziyaretlerini kolayca zamanında gerçekleştirebilir.

            Sisofamily, yenilikçi teknolojiler ile aile hekimlerine işlerini eğlenceli ve hızlı yapma fırsatı sunar.

            Gezici hizmet verirken aile hekimlerini bilgisayar bağımlılığından kurtarır. Gezici hizmetlerinde bireylerin şikayetlerini, anamnez bilgilerini kaydeder ve teşhislerini girebilir. Bireylerin tetkik işlemleri yapılabilir ve sonuca göre reçete oluşturabilir.

 

            Google Maps ile tam entegre GPS sistemi, hekimin ziyaretlerinde kullanabileceği entegre harita sistemini bünyesinde barındıran Sisofamily ile ziyaretlerde, adres arama telaşından kurtulur, gezici hizmetlerde ilk defa gidilen yerlere bile rahatlıkla en kısa yoldan ulaşabilir.

Harita üzerinden bölgeye veya SMS gönderebilen entegre SMS sistemi.

 

            Sisofamily içerisinde bulundurduğu entegre sms sistemi sayesinde harita üzerinde seçtiğiniz bölgede yaşayan bireylerinize, SMS ile bilgilendirme yapabilirsiniz.

Sesli veri giriş sistemi

 

            Sisofamily yenilikçi teknolojileri takip ederek Aile Hekimlerimize yeni teknolojileri kullanma imkanı sunuyor. Google Voice özelliği sayesinde veri girişlerinde, Teşhis girişlerinde, Şikayet ve yakınma girişlerinde, Birey arama işlemlerinde, SMS gönderme işlemlerinde, vb. sesli giriş yapabilmekte, Sisofamily hekim işlemlerini eğlenerek yapmaya olanak sağlar.

 

            Entegre karekod tanıma, anında aşı, stok takibi. Sisofamily içerisinde bulundurduğu karekod okuma özelliği sayesinde sizi karekod okuyucu masrafından kurtarır. Aşı, stok takibi Sisofamily ile yapılabilir, stok durumu mobil cihazlarda görülebilir.

 

            Online Randevu, Gebe izlem, Bebek izlem, Aşı işlemlerini tablet/telefon üzerinden rahat ve hızlı bir şekilde yapabilir, herhangi bir bilgisaraya ihtiyaç duyulmaz.

 

(01.08.2012)