Sağlık ve Bilişimde Objektif Haber

  English

Entegre Güvenlik Sistemleri


Sisoguard Nedir;

            Sistem odalarının sağlıklı çalışabilmesi için birçok parametrenin kontrol altında tutulması gerekmektedir. Bilginin hayatımızdaki önemini göz önünde bulunduracak olursak, sistem odalarının bir yapı için ne kadar önemli olduğunu anlayabiliriz.

 

            Bilgi kaynaklarını sanal saldırılara karşı korumak için firewall ya da antivirüs programları gibi önlemler almak mümkün. Ancak fiziksel bir saldırıyla karşı karşıya kaldığımızda bu yöntemler etkisiz kalmaktadır.

 

            İşte bu sorunu, bilgi kaynaklarının anlık izleyebileceği ve erken uyarı alabilmeyi sağlayacak, önceden tanımlı güvenlik önlemleri çalıştırabilecek Sisoguard ile çözülebilmekte.

 

            Sisoguard; ortam değişkenlerini (sıcaklık, nem, gaz, hareket, su baskını vb.) ölçme, IP kamera görüntülerini izleme, yangın alarmı ve hırsız alarmı uyarılarını tanımlı kullanıcılara email veya GSM üzerinden iletebilen, harici donanımları (kapı, turnike, valf, aydınlatma vb.) tetikleyebilen ve oluşan  durumları raporlayabilen bir sistemdir.

 

            Sisoguard, firmamızın ARGE Donanım Departmanında, Türk Mühendisleri tarafından geliştirilmiştir.

 

Sisoguard Genel Özellikler ;

Dahili SSL web server

HBYS entegrasyonu

Analog – Dijital veri okuma

Veri toplama, kayıt alma ve raporlama

TCP/IP Protokolleri ( HTTP, SNMP, UDP, TCP, IP, DHCP, SSL) desteği

32 bit mimari

10/100 TBase Ethernet

Sensör desteği (Sıcaklık, Nem, Gaz, Hareket, Toz, Su, Titreşim )

GSM Modül ile SMS uyarı sistemi

EMail ile uyarı sistemi

RFID ve Biyometrik alarm kurma ve kapama

Donanım bağımsızlığı

Kullanıcı dostu web arayüzü

Kolay kurulum ve yapılandırma

IP kamera desteği

Röle çıkış portu desteği

 

Avantajları:

Hataları en aza indirir.

Kayıpları en aza indirir.

Hizmet kalitesini arttırır.

Verimliliği arttırır.

Amortismanı çok kısadır.

Anlık gözlem imkanı sunar.

Bilişimsel raporlar sunar. Yeni yatırımlara ışık tutar.

 

Neden Gerekli ve Kullanım Alanları;

 

            Bilişim altyapısında en önemli unsurlardan biri  hiç kuşkusuz ki kesintisiz olarak çalışması gereken sistemlerin ve bilgisayarların bulunduğu sistem odalarıdır. Sistem odası sağlıklı çalışmadığında (örneğin odadaki sıcaklık normal aralığın dışına çıkması, yangın, su baskını, deprem, yetkisiz kişilerin odaya girişi, odadaki kritik bir cihazın arızası gibi) sistem aksayacak, alınan verim azalacaktır. Bunun yanı sıra maddi kayıplara da yol açacaktır. Örneğin, cihazların sıcaklık sınır değerlerinde çalışması cihazlarda performans sorunları oluşturur. Bu da otomasyon sistemleri, web siteleri, mail ya da internet trafiği gibi tüm bilişim altyapısının yavaşlamasına neden olmaktadır.

 

            Bu örnekten yola çıkarak kurumun uğrayacağı zararları şu şekilde sıralayabiliriz; Kurumunuzdaki HBYS otomasyon sisteminin çalışmaması hasta ile ilgili işlemlerin durması demektir.

 

VOIP sistemine dayalı telefon görüşmelerinin yapılamaması demektir.

 

Yemekhanelerde kullanılan kartlı geçiş sistemlerinin kullanılamaması demektir.

 

İnternet üzerinden gerek kurumun gerekse dış dünyadaki kütüphane veritabanlarının kullanılamaması demektir.

 

Kurumun internet sitesinin çalışmamasından dolayı internet üzerinden  tanıtımının yapılamaması, hiçbir haber ve duyurunun yayınlanamaması, hiçbir web sitesinin çalışamaması demektir.

 

Hiç kimsenin maillerine bakamaması yeni mail alıp gönderememesi demektir.

 

İnternet üzerinden araştırmaya dayalı tüm araştırma geliştirme faaliyetlerinin aksaması demektir.

 

Otomasyon sisteminin zarar görmesiyle birlikte hem hizmet kalitesinin düşmesi hem de maddi kayıp demektir.

 

Güvenlik:

 

            Sisoguard güvenlik cihazı olmasına karşın teknik altyapı sayesinde kendisi de güvenli olan haberleşme protokolünü kullanır.

HTTPS: Cihaz data transferlerini HTTPS protokolü üzerinden gerçekleştirdiği için başkası tarafından gönderilen dataları kopyalayamaz, ya da cihazınıza data gönderemez.

 

Esnek konfigürasyon sayesinde kişisel alarm ve otomasyon senaryoları türetilebilir.

 

Dahili GSM modülü üzerinden oluşturulan senaryolara göre ölçüm ya da uyarı değerlerini SMS ile size bildirebilmektedir.

 

RFID ya da biyometrik okuyucular ile entegre çalışabilir.

 

Bakım Kolaylığı:

 

Sisoguard modüler bir yapıya sahiptir. Modüler yapısı sayesinde güncellenebilir bir donanım sunmaktadır. İlerleyen zamanlarda Sisoguard’a yeni modüller eklemek, işlemci modülünü upgrade etmek mümkündür. Geliştirilebilir yapısı sayesinde gelecekte Sisoguard atıl bir donanım haline gelmeyecek, teknik servislerde bekleme süreleri kısalacaktır.

 

Dahili Depolama:

 

Sisoguard üzerinde bulunan dahili belleğe 2 GB veri depolayabilmektedir. Dahili web sunucu üzerinden istenilen portlarda bulunan değişiklikler raporlanabilmektedir. Kullanıcı cihazının portları, firewall veya modemden yönlendirilebilir, cihaza internet üzerinden erişilebilir ve anlık olarak takip edilebilir. Cihaz üzerinde kullanıcı tanımlamak ve kullanıcılara yetkiler vermek kaydı ile çoklu kullanıcıya hizmet verebilmektedir.

 

Kimler Kullanıyor :

Sağlık Sektörü (hastaneler, eczaneler vb kurumlar), Bankalar, Devlet Kurum ve Kuruluşları, Evkonut güvenliği, Üniversiteler, Antrepolar, Sistem Odaları, kısacası güvenliğinin sağlanması, takibinin yapılması gereken ve istenen her yerde hizmet sunmaktadır.

 

(01.08.2012)