Sağlık ve Bilişimde Objektif Haber

  English
            Ömer Siso
 

          Merhaba,
      

         Geçtiğimiz günlerde, dünyanın en büyük sağlık kompleksi Etlik Entegre Sağlık Kampüsü Yapım İşleriyle Ürün ve Hizmetlerin Temin edilmesi işi İhalesi, Sağlık Bakanlığı Kamu Özel Ortaklığı Daire Başkanlığı tarafından gerçekleştirildi. 3 bin 566 yatak kapasiteli olacak tesisin 1 milyon 500 bin metrekare alan üzerine kurulması ve kampüste 1 genel, 7 dal hastanesi yapılması planlanıyor.

 

            İnşaatlarının tamamlanmasının ardından Etlik İhtisas Hastanesi, Dışkapı Yıldırım Beyazıt Hastanesi, Doktor Abdurrahman Yurtaslan Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Doktor Sami Ulus Çocuk Hastanesi, Ulus Devlet Hastanesi, Dışkapı Çocuk Hastanesi, Ulucanlar Göz Hastanesi, Doktor Zekai Tahir Burak Kadın ve Doğum Hastanesi, Etlik Kampüsünde yapılacak 7 hastaneye taşınacak. Uluslararası hastane standartlarında olacak binalar, en son teknolojiyle, sürdürülebilir enerji ve çevre duyarlılığıyla inşa edilecek. Kampüste hastane içi araçlar dışında hiçbir motorlu taşıt olmayacak. Tamamen yeşil alan, parklar ve otel yer alacak.

 

            Sağlık hizmeti sunan kurum ve kuruluşların kalite, verimlilik ve birey odaklı hizmet anlayışı, hasta ve çalışan memnuniyetinin artırmasına paralel olarak, çevreci bir bilişim konsepti ile çevreci hastane yönelimleri de sağlık sistemimizi gelişmiş ülkeler arasında üst seviyelere taşıdı. Artık insan sağlığı, yaşam alanlarından bağımsız düşünülemiyor. Hızlı nüfus artışı, enerji kaynakları sorunları, küreselleşen ekolojik sorunlar, yeryüzündeki kaynakların yetersizliği ya da sürdürülebilirliği kaygıları gibi nedenlerle ekonomik çözüm arayışları, ekoloji dikkate alınmadan yapılmıyor.

 

            Sağlık sunucuları da sağlık hizmetleri sunumunda çevreye saygılı bir anlayışla, verimli ve kaliteli olmaya özen gösteriyorlar. Artık modern yeni hastane binaları, yeşilin her tonu ile bezenen, otoparkların yer altına alındığı, çevre düzenlemelerinde her ayrıntının düşünüldüğü, havuzların, şelalelerin, çocuklar için oyun alanlarının, sosyal ihtiyaçların karşılanabileceği niteliklerde yapılıyor. Daha az enerji tüketen, enerji tasarrufuna olanak veren medikal cihazlar tercih ediliyor. Görüntüleme cihazlarında daha az radyasyon salımına sahip, kağıt, film ve arşivleme işlemlerini minimuma indiren teknolojiler öne çıkıyor. Binaların ve enerji sistemlerinin verimli kullanılmasını sağlamak için hastaneleri yöneten akıllı sistemler, son derece hızlı bir biçimde geleneksel kağıtlı sistemlerin yerini alıyor. Öyle ki, 2005 yılında kurumlarımızda, internet bağlantısı ihtiyaç bile değilken, günümüzde internet bağlantısı olmadan verilen hizmetlerde aksamalar yaşanıyor. Hak sahipliği sorgulamasından, SGK MEDULA işlemlerine, daha da ötesi Sağlık-Net'e veri gönderimine kadar pek çok işlem internet üzerinden yapılıyor.

 

            Sağlık Bilişiminde, teknolojik ürünlerde olduğu gibi, çevreye saygı konusunda da liderlik iddiasında olan Sisoft Sağlık Bilgi Sistemleri, geliştirdiği pek çok ürünle hastanelerimizi daha akıllı hale getiriyor. Sayısal hastane sloganı ile yola çıkan Sisoft, sağlık kuruluşlarında hasta kayıt kabulden, faturalamaya kadar tüm süreçleri tamamen dijital olarak yönetiyor, Stok kontrolden, satınalma işlemlerine kadar tüm süreçler Sisohbys modülleri ile gerçekleşiyor. Tüm hastanenin Sisohbys ile yönetiliyor olması, kalite ve verimi artırdığı gibi, bu sayımızda yer alan iki hastanemiz örneğinde de görüleceği üzere, kayıp ve kaçakları azaltarak, kurumlarımızın gelirlerinin nerede ise iki katı düzeye erişmesini sağlıyor. Bir hastane yöneticimizin bu sayımızda yer alan "yakın zamanda Sisohbys'yi kullanan hastanelerde fatura birimine ihtiyaç olmayacak" ifadesi, kurumlarımızda HBYS kullanımı nedeni ile belirginleşen verimliliği vurgulaması açısından oldukça önemli.

 

            Sisohbys, hastanelerimizin tümünde kağıt kullanımını en aza indirmiş durumda. Son yıllarda, geliştirdiğimiz pek çok yazılım, çevreci yaklaşım ve çevre dostu ürünler için çok önemli birer örnek. Sağlık kurumları dışında da kullanılabilen Elektronik Belge Yönetim Sistemi, tanımlanmış iş akışları ile belgelerin arşivlenmesini, yönetilmesini sağlayarak hem çevreyi koruyor, hem de kaynakların verimli kullanılmasını sağlayarak maliyetlerin düşmesine neden oluyor. Sisoebys, kurumlarımızın kurum içi ve kurumlar arası tüm yazılı süreçlerini geleneksel kağıt kullanımından kurtararak, e-imza desteği ile tümüyle dijital bir belge ve doküman yönetimine dönüştürüyor. Sağlık kuruluşları dahil, tüm kurumlarımızda elektronik belge sistemi kullanıma alındığında belki de yüz binlerce ağacı kurtarmış olacağız.

 

            PACS, hem çevreye zarar veren filmlerin pek çok zararlı madde içeren banyo sularını ortadan kaldırıyor, hem de geri dönüşüm açısından çevreye en zararlı maddelerden biri olan film ihtiyacını yok ederek, maliyetleri düşürüp verimliliği artırıyor. Sisopacs çevreye saygısını 2008 yılından beri bulundurduğu CE belgesi ile kanıtlıyor. Ayrıca, HL7 ve DICOM standartlarının belgelendirilmesindeki tek otorite olan IHE testlerini geçerek Sağlık Bakanlığı'nın Görüntü Arşivleme ve İletişim Sistemi Alım Kılavuzu'nda IHE uyumluluğu konusunda öngördüğü standartları sağlayan tek HBYS firması olarak öne çıkıyor.

 

            Özellikle Sisomobile ile sağlık hizmeti veren sunucuların kağıt bağımlığını yok eden Sisoft ürünleri, önümüzdeki süreçte hem ülkemizde hem de kardeş şirketi Sisoft Healthcare Information Systems ile tüm dünyada sağlık bilişimi alanında liderliğini pekiştiriyor. Bugünlerde firmamız için yaptığımız misyon-vizyon çalışması sırasında geleceğe dönük vizyonumuz olarak ilk sıraya yerleşen "Dünyada tanınan bir marka olarak vazgeçilmez olmak" artık çok daha yakın.

                                                                                                       Hoşçakalın.

Sisoft Adına Sahibi

Eda M. SİSO

Sorumlu Yazı İşleri Müdürü

Ömer SİSO

Genel Yayın Yönetmeni

 

Okan Levent KÜÇÜKERSAN
okan.kucukersan@sisoft.com.tr

Grafik Tasarım

Okan Levent KÜÇÜKERSAN
okan.kucukersan@sisoft.com.tr

Dizgi 

 e-Dergi ve Abonelik

 

Baskı

Başak Matbaacılık ve Tanıtım Hiz. Ltd. Şti.
0312 397 16 17

Yönetim Adresi

ODTÜ Teknokent Galyum Blok
Zk2 ODTÜ Yerleşkesi
Teknokent / ANKARA

Tel : 0 312 210 19  20 (Pbx)
Fax: 0 312 210 19 24 www.cozumhaber.com
haber@cozumhaber.com

ISSN Elektronik Dergi Numarası