Sağlık ve Bilişimde Objektif Haber

  English

Devlet Tiyatroları Yerli Oyunlarla Açılıyor

         Geçtiğimiz sezon pek çok başarılı oyunla sanatseverleri kucaklayan Devlet Tiyatroları, bu sene perdelerini yerli yazarların oyunlarıyla açıyor. Geçen yıldan bu yana az sayıda oyunu uzun süre sahnelemeyi amaçladıklarını belirten Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Lemi Bilgin, “Bir tiyatronun başarılı olması çok oyun oynamasıyla değil, az sayıda oyunu uzun süre oynamasıyla ölçülür” dedi.

          Devlet Tiyatroları 1 Ekim'de 'PERDE' derken, bu yıl ilk dönem oyunları yerli oyun yazarlarının yapıtlarından seçildi. Yeni sezon ile ilgili görüştüğümüz DT Genel Müdürü Lemi Bilgin, “Yıllardır hem yazarlarımız tiyatromuzun gelişmesine katkı sağladı, hem de tiyatromuz yerli yazarların yetişmesine yardımcı oldu. Bu nedenle böyle hoş bir buluşma planladık. İlk tur oyunlarımız yerli yazarlarımızın yeni veya çok beğenilen oyunlarından seçtik” dedi. Bilgin, ayrıca yeni oyunların yanı sıra geçen sezondan kalan bazı oyunlar da sanatseverlerin beğenisine sunulacağını söyledi.  

          Teknik Donanım  Yenileniyor 
          Altyapıya çok önem verdiklerini belirten Bilgin, Devlet Tiyatroları'nın bu yıl sezona yenilenmiş olarak gireceklerini ifade ederek, “Bu nedenle tüm Türkiye'deki sahnelerimizin teknik donanımlarını geçtiğimiz sezondan başlayarak yenilemeye başladık. Elimizdeki bütçeyi dengeli kullanarak teknik olanaklarımızı geliştirmeye çabalıyoruz. Bu arada sahnelerimizin restorasyon çalışmaları çerçevesinde, bazı tiyatro salonlarımızı yeniden düzenledik. Hem seyircimizi daha iyi ağırlayabileceğimiz hem de oyunlarımızı daha iyi sahneleyebileceğimiz değişiklikler yaptık” dedi. Bilgin, yeni sezonda sahne sayısının artması içinde çalışmaların sürdüğünü ifade ederek, şunları söyledi;

          “Tiyatrolarımıza yeni sahneleri kazandırmak için çalışmalarımız sürüyor. Ankara'da kapanan Akün sinemasını tiyatromuza kazandırmak için görüşüyoruz. Böylece Ankaralılar yeni, büyük ve güzel bir salona  kavuşmuş  olacak. Ayrıca, İstanbul'da her iki yakada birer yeni sahne sahne açmanın çalışmaları içindeyiz.”Yine bölgelerimizin bütünündeki binalarımızın imkanlarını büyüttük. İstanbul'da her iki yakada birer yeni sahne açmanın çalışmaları içindeyiz.”

          "DT, Avrupa Birliği' ne Girdi "

          Bilgin, tiyatroların, artık sanat kurumu olma özelliği dışında farklı misyonlar da yüklendiğinin altını çizerek, bu misyonların başında;  Türkiye'nin yurtdışında tanıtımının yapılmasının geldiğini söyledi. DT'nın, bu misyonu gerektiği gibi yerine getirdiğini vurgulayan Bilgin, "Türkiye'de şu sıralar ekonomik sıkıntılar var. Ancak ekonomik sıkıntıları sanata yansıtmamaya çalışıyoruz. Hem Kültür Bakanlığı, hem de Maliye Bakanlığı bu konuda bize yardımcı oluyor. Geçen yıl bir çok ülkeye yurtdışı turnesi yaptık. Bizi bu turnelerde mutlu eden bir şey var. Her gittiğimiz yerden yeniden çağrı alıyoruz. Ya da o ülkenin başka festivallerinden davet ediliyoruz. Tiyatromuz Türkiye'nin en çok gösterilmesi gereken yüzlerinden bir tanesi' dedi. Bilgin, Türkiye'nin İslam ülkeleri arasında tiyatro, opera ve baleye sahip tek ülke olduğunu belirterek, Türkiye'nin en farklı en güzel yüzü olduğunu, bu sezonda da bu bu düşünceyle turne ve festivallere devam edeceklerini söyledi. Pek çok ülkeden davet aldıklarını anlatan Bilgin, ancak bu ülkelerin içinden uluslararası ağırlığı olan festivallere katılmayı düşündüklerini belirtti. Ayrıca diğer ülkelerle ikili ilişkiler içinde olduklarını ifade eden Bilgin, 'Şimdi çok sıcak olarak bir tanesini söyleyebilirim. Hollanda ile Türkiye ortaklaşa Nazım Hikmet'in Ferhat ile Şirin oyununu hazırladı. Üç hafta İstanbul'da prova yaptık. Şimdi de üç hafta Amsterdam'da prova yapılacak. Oyun Türkçe oynanacak. Oyun bir ay Hollanda'da sahnelendikten sonra Türkiye'ye gelecek. Diğer Avrupa ülkeleriyle de bu tür anlaşmalar yapmak için görüşmelerimiz sürüyor. Yani aslında tiyatro olarak biz Avrupa Birliği'ne girdik diyebiliriz' dedi.

          Bilgin, yurtdışı ilişkilerine, Türk Tiyatrosu'nu gerektiği gibi  gösterebilmek, hem Türkiye'yi hem de insanımızı tanıtabilmek amacıyla çok önem verdiklerini vurguladı. Yurtdışı turnelerinin yanı sıra, festivallerde de yer aldıklarını anlatan Bilgin, geçen yıl Bilgin, geçen yıl Nisan Mayıs ayları içinde Türkiye'de 25 ülkeyi ağırladıklarını hatırlattı. Bilgin, 27 Mart-27 Nisan Tarihleri arasında Adana'da Devlet Tiyatroları Sabancı Uluslararası Tiyatro Festivali'nin dördüncüsünü, Diyarbakır'da 15-30 Nisan tarihlerinde, 'Bizim Tiyatromuz Bizim Sinemamız' başlığı altında Orhan Asena Tiyatro ve Sinema Festivali'nin ilkini gerçekleştirdiklerini belirtti. Van'da DT öncülüğünde 'Her Okul Bir Tiyatro' ana teması içinde Akdamar Çocuk ve Gençlik Tiyatrosu Festivali'nin ilkini düzenlediklerini anlatan Bilgin, bu festivalde 100. Yıl Üniversitesi ile 22 ilköğretim okulunun 30 değişik oyun sahnelediğini söyledi. Bu rakamın önemine değinen Bilgin,  İstanbul Filarmoni Derneği ile ortaklaşa Türk-Yunan Tiyatroları Buluşması'nın ilkinin de bu yıl içinde gerçekleştirildiğini, ayrıca “Uluslararası Karadeniz'e Kıyısı Olan Ülkeler Festivali”nin de üçüncüsünü düzenlediklerini belirterek,  'Anlaşılacağı gibi hem yurtiçinde hem de yurtdışında bu canlılığı korumaya çalışıyoruz. Bu festival ve buluşmalarımızı sürdüreceğiz. Bunları çok önemsiyoruz' dedi.

          Devlet Tiyatroları'nın Anadolu'ya yönelik turnelerinin de devam edeceğini vurgulayan Bilgin, DT olarak 12 yerleşik bölgede görev yaptıklarını ama yıl içinde aşağı yukarı bütün il ve büyük ilçeleri dolaştıklarını ve gittikleri her yerde büyük ilgi gördüklerini söyledi.

Az Sayıda Uzun Soluklu  Oyunlar
          Geçtiğimiz tiyatro sezonunu da değerlendiren Bilgin şunları söyledi:
         “Geçtiğimiz sezona iki türlü bakıyorum. Birincisi rakamsal. Aslında ben rakamlara pek de önem vermiyorum. Ama bu şekilde bakarsak gişe seyircilerimizde çok büyük bir artış oldu. Gişe seyircisinin çok fazla olduğu bir sezon yaşadık. Doluluk oranlarımız yüzde 90'dı Türkiye genelinde. Tüm illerde ille de sahnenin dolu olması gerekmiyor. Örneğin biz Van'da her gece perde açıyoruz. Çok güzel oyunlar sahneliyoruz ve her gece bu oyunlara 250 Vanlı geliyor. Salon 600-700 kişilik. Burada eyvah salonu dolduramadık mı diyelim. Van'da, Erzurum'da her gece 250-300 kişinin tiyatro izlemesi zaten başlı başına bir başarı.''

         Geçen yılı bir başlangıç olarak aldıklarını ifade eden Bilgin, 'Hedefimizi de şöyle koyduk; 'Çok fazla oyun tüketen bir kurum olmak yerine, kaliteli oyunları yapıp bunları yurdun her tarafında uzun süreli oynamak.' Bunun temellerini geçen yıl attık. Her yıl 120 prodüksiyon yaparken, geçen yıl bu sayıyı 80'e düşürdük. Bu rakamı biraz daha düşürebilirsek daha başarılı oluruz. Çünkü bir tiyatronun başarısı çok oyun oynamak değil bir oyunu uzun süre sahnelemektir. Benim için rakamlar önemli değil işin daha kaliteli olması önemli, çünkü iyi iş yaptığınız zaman seyirci mutlaka gelir” diye konuştu.

          Bilgin, DT'nda sistem yeniliği yapma zamanının geldiğini belirterek;
          “Devlet Tiyatroları Türkiye'nin en köklü kuruluşlarından. Ama bunun sıkıntıları da var. İşleyişte bazı problemlerle karşılaşılıyor. Bu yapılanmanın günümüz koşullarına uyması gerekiyor. ” dedi.

Haber : Rıfat BAŞARAN

2002-2003 Sezonu İlk Oyunları
            
Adana
1.Abdülcanbaz  - Turhan Selçuk
2.İçerdekiler - Melih Cevdet Anday
3.Akıllı Soytarı(Ç.O) - Fikret Terzi
         
Ankara
1.Yaşasın Kavuniçi  Sen Gara Değilsin -  Aziz Nesin
2.Umut Cinayeti -  B. Mikail Uçar
3.Şeyh Bedrettin Destanı.-  Orhan   Asena             
4.Sarıpınar 1914  -  R.N.Güntekin
5.Murtaza -  Orhan Kemal
6.Miğfer(Ç.O) - Ayla Çınaroğlu

         Antalya
1.Külhanbeyi Operası -  Ülkü Ayvaz

           Bursa
1.Zilli Zarife -  Haldun Taner

           Diyarbakır
1.Kör Döğüşü  - Tuncer Cücenoğlu

          Erzurum
1.Genç Osman  - Turan Oflazoğlu

          İstanbul
1.Kırmızı Yorgunları  -  Özen Yula
2.Kaygusuz Abdal  -   Sevgi Sanlı

           İzmir
1.Fehmi Paşa Konağı - Turgut   Özakman   
2.Siyah Çoraplar- Coşkun Irmak
3.Güneyli Bayan - Bilgesu Erenus
4.Ayrılık- Behiç Ak
5.Yaşlı Dünyanın Çocukları - Ülker Köksal

         Konya
1.Bürokratlar - Erhen Bener
2.Siz Ne Dersiniz?(Ç.O) - Faik Ertener

           Sivas
1.İki Kalas Bir Heves - Erhan Gökgücü  

           Trabzon
1.Direklerarası - Refik Erduran

           Van
1.Bozuk Düzen - Güner Sümer