Sağlık ve Bilişimde Objektif Haber

  English

SSK Kütahya Hastanesi

          Seramik ve çinileriyle ünlü Kütahya ilimizin SSK Hastanesi'de, seramik ve çinilerle süslü. Hasta yatak odalarının dahi seramikle döşendiği hastanede Çözüm Bilgisayar'ın oluşturduğu gelişmiş bir bilgisayar ağı kullanılıyor. 1983 yılından beri hastanede görev yapan Başhekim Op. Dr. Cahit Yılmaz, gelecek yıla kadar mutlaka tam otomasyon sistemine geçeceklerini belirtti. Hastane Müdür Yardımcısı Hüseyin Cengiz  de, kendilerinden hiçbir desteği esirgemeyen Çözüm Bilgisayar sayesinde kurulan otomasyon sistemi ile çalışma veriminin maksimum seviye çıktığını söyledi.

          Temeli 1964 yılında atılan Kütahya SSK Hastanesine gittiğinizde, sizi ilk olarak yeşil bir alan içinde havuza yerleştirilmiş, çinilerle süsle dev bir seramik vazo karşılıyor. Tertemiz bir çevre düzenlemesi dikkatinizi çekerken, hastanenin hemen arkasına yapılmakta olan 10 katlı ek bina 'işte ben de buradayım' dercesine kendini gösteriyor.

          1968 yılının şubat ayında, 120 yatak ruhsatlı Dahiliye, Hariciye, Nisaiye, Göz, KBB ve Röntgen servisleri ile faaliyete geçen hastane, bugün tam 326 yatak kapasitesi ve toplam 331  personeliyle hizmet veriyor. 30 uzman doktorun görev yaptığı hastanede; 7 pratisyen doktor, 5 diş doktoru ve 8 eczacı bulunmakta. 57 faal bilgisayarın bulunduğu hastanenin başhekimlik görevini  Op.Dr. Cahit Yılmaz üstlenmiş durumda. 1983 yılından beri Kütahya SSK Hastanesi'nde çalışan Yılmaz, 8 Ağustos 2001 tarihinden itibaren de hastanede Başhekim olarak hizmet veriyor. Son bir yılda sorunların çözümü noktasında ciddi adımlar attıklarını ve hastaneyi inşa adına yeniden yapılandırdıklarını belirten başhekim Yılmaz, Çözüm Bilgisayar sayesinde hastanenin tam anlamıyla bilgisayar ortamına  geçtiğini söyledi. Makamında çalışırken ziyaret ettiğimiz ve kısa bir söyleşi gerçekleştirdiğimiz başhekim Yılmaz, en geç 2003 yılının sonunda hastanenin her birimini tam anlamıyla otomasyon sistemine geçireceklerini belirtti. Yılmaz, inşaatı devam etmekte olan 10 katlı ek bina ile bölge hastanesi olmaya aday olduklarını da ifade ederek, ISO Kalite Belgesi almak içinde çalışmalarının son aşamaya geldiğini söyledi. Göz Hastalıkları Uzmanı olarak SSK Kütahya Hastanesi'nde 1983 yılında göreve başladığını, 8 Ağustos 2001 tarihinden itibaren de Başhekimlik görevini yerine getirdiğini ifade eden Yılmaz, 19 yıldır aynı hastanede görev yapmanın  çok büyük avantajlarını gördüğünü, bu sayede sorunların kaynağının tespiti ve çözümü konusunda daha etkin olabildiğini belirtti. Yılmaz, hastanenin , inşaat bazında ömrünü tamamladığını ve bütünüyle yenileme ihtiyacı duyduklarını söyleyerek, “Nereye elimizi atsak, elimizde kalıyordu. Bu nedenle de her yeri baştan yenilemek zorunda kaldık. Hastaneyi günümüzün koşullarına göre yeniden inşa ediyormuşçasına çalıştık. Birkaç yıl öncesine baktığınız zaman, hastane gerçektende sanki yeni yapılmış gibi” dedi. Yılmaz, yapılan her işte bütün hastane çalışanlarının çok büyük emeği olduğunu vurgulayarak, sorunların iyi bir ekip olmadığı sürece çözülemeyeceğini belirtti.

          “Çözüm; Çözüm Bilgisayar ile ayağımıza geldi”
          Hastanenin inşasının tamamlanmasının ardından, 'Çözüm Telefonla Randevu' sistemine  geçtiklerini anlatantan Yılmaz, “Yaptığımız ilk işlerden biri, bilgisayarlı sisteme geçmek oldu. Bunun için Çözüm Bilgisayar'la anlaştık. Yani çözüm, Çözüm Bilgisayar ile ayağımıza geldi. Sistemin kurulmasıyla, hem hastalarımız hem de biz hekimler daha rahat ettik” diyerek sistemden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Yılmaz, daha önceden hastanede DOS tabanlı programları kullandıklarını ama bu sistemin yeterli olmadığını belirterek, Çözüm Bilgisayar'dan  sağlanan  Windows tabanlı Programların kullanılmasının ardından Özellikle hastane çalışanları için sistemin büyük kolaylıklar ve avantajlar sağladığını vurguladı. Randevulu sistem de 24 telefon hattının bulunduğunu vurgulayan başhekim Yılmaz, “dört dahiliyeciden üçünün izinli olduğunu düşünün. O zaman tek başına kalan meslektaşımız, tüm yoğunluğu kendi üzerine almak zorunda kalıyor.Çok sayıda hastaya bakmak zorunda kalan dahiliyecinin doğal olarak verimi düştüğü gibi kendi sağlığı da bozulma aşamasına geliyor.Ama şimdi, sistem randevuları dört de bölerek, her doktorun payına düşen hastayı bakmasını sağlıyor. Yani üç doktor izinli olsa da, tek bir doktor o gün kendisine randevusu olan hastalara bakıyor” diye konuştu. Hastaların da kurulan sistemden çok memnun olduklarının anlatan Yılmaz, sistemin hastalar için getirdiği kolaylıkları şöyle anlattı;sistemde 24 telefon hattının bulunduğunu vurgulayan başhekim Yılmaz, “dört dahiliyeciden üçünün izinli olduğunu düşünün. O zaman tek başına kalan meslektaşımız, tüm yoğunluğu kendi üzerine almak zorunda kalıyor. Çok sayıda hastaya bakmak zorunda kalan dahiliyecinin doğal olarak verimi düştüğü gibi kendi sağlığı da bozulma aşamasına geliyor.Ama şimdi, sistem randevuları dörde bölerek, her doktorun payına düşen hastayı bakmasını sağlıyor. Yani üç doktor izinli olsa da, tek bir doktor o gün kendisine randevusu olan hastalara bakıyor” diye konuştu. Hastaların da kurulan sistemden çok memnun memnun olduklarının belirten Yılmaz, sistemin hastalar için getirdiği kolaylıkları şöyle anlattı; 

     “Önceden hastaneye muayene olmaya gelen hastamız, sabah hastaneye geliyor, ilk olarak sıra için kuyruğa giriyor, sonra da doktor için kuyrukta bekliyordu. Ve tabi sonra da reçete, ardından ilaç alma kuyruğu. Bu süre akşamı buluyordu. Ama şimdi; evinden bir telefon açıyor, randevusunu alıyor, saatinde gelip muayenesini oluyor, reçete ve ilaç için numara alıyor ve işlemini bitiriyor. Toplam harcadığı süre 10 ile 30 dakika. Böylelikle ne hastada ne de hekim de  zaman kaybı ve kuyrukların yarattığı stres, üzüntü ve gerginlik olmuyor.”

          Başhekim Yılmaz, sistemin hastanenin her alanında çalışma verimini çok arttırdığını vurgulayarak,asıl hedeflerinin; 2003 yılında poliklinikleri de sisteme dahil ederek, tam otomasyona geçmek olduğunu söyledi. Bunun için altyapıyı oluşturduklarını da anlatan Yılmaz, “Klinikleri mutlaka bilgisayar ağı ile donatacağız. Klinikte görev yapan bir hekim, hastanın rahatsızlığını bilgisayara yazdıktan sonra, reçetesini de bilgisayarla yazmalı. Ve tuşa basınca  dareçete direkt eczanede bilgisayarda eczacının önünde olmalı. Hastasını tetkik için laboratuara gönderen hekim, tuşu tıklayınca sonuçları önünde görmeli” dedi.

         Yılmaz, Tüm bu işlerin finansını, SSK Genel Müdürlüğü'nün ayırdığı bütçenin dışında, Kütahya SSK Hastanesi Koruma Ve Hizmetlerini Geliştirme Derneği'nin büyük katkılarıyla karşıladıklarını anlattı. En büyük desteğin ise kendilerini büyük maddi kolaylıkları sağlayan Çözüm Bilgisayar'dan geldiğini belirten Yılmaz, bir çok kişi, kurum ve kuruluşun da hastaneye maddi kaynak oluşturduğunu kaydederek, “Bir çok hasta odasını sivil toplum örgütleri yaptırdı. Bizde bu odalara onların adlarını verdik!” dedi.

          “Sorunların Çözümüne, Çözüm Bilgisayar'dan tam destek”
          Otomasyon sistemi ile ilgili düşüncelerini dergimize anlatan Hastane Müdür Yardımcısı Hüseyin Cengiz de, bilgisayar sistemine ilk olarak 1994 yılında Çözüm Bilgisayar ile geçtiklerini belirterek, “sistemi hayata geçirmeden önce amatörce programlar yaptırıyorduk. Yani iyi sonuçlar alamıyorduk. Ta ki  Çözüm Bilgisayar ile tanışana kadar” dedi. Konuyla ilgili yoğun araştırmalar yaptıklarını ve bir çok firmayla görüştüklerini vurgulayan Cengiz, en uygun firmanın ve programının Çözüm Bilgisayar olduğunu gördüklerini kaydetti. Cengiz, sisteme 'Personel Tahakkuku' ile başladıklarının ifade ederek, “Yani Çözüm Bilgisayar'ı rast gele seçmedik, ya da bulmadık. Bir çok araştırmanın sonucunda  ürettikleri yazılımların en iyi otomasyon örneği olduğunu gördük. Bir çok yerle iletişime geçtik ve hepsi aynı ismi verdiler; Çözüm Bilgisayar. Bu kararımızda da ne kadar haklı olduğumuzu gördük. Çünkü o günden bu güne sistem çok iyi işliyor. Ayrıca, firma bize maddi kolaylıklar sunduğu gibi her türlü desteği sürekli olarak gösterdi. Bunun Ayrıca, firma bize maddi kolaylıklar sunduğu gibi her türlü desteği sürekli olarak gösterdi. Bunun en somut örneği de, bize yeni hibe ettikleri program” dedi.

          Cengiz, otomasyon sisteminin şu an için, 'ilk müracaat', 'acil servis', 'ameliyathane', 'röntgen merkezi',’laboratuar', 'eczane', 'muhasebe', 'satınalma', 'ambar' ve 'Kalite Güvence Odası'nda faaliyette olduğunu belirterek, sistemin sadece hastaların yattığı servislerde ve poliklinikle de olmadığını söyledi. Bugüne kadar gerek sistemden gerekse programlardan herhangi bir şikayetlerinin olmadığını kaydeden Cengiz, sistemin tüm taleplerine ve ihtiyaçlarına cevap verdiğini belitti. Cengiz, 'Çözüm  Telefonla Randevu' sistemine bu yıl geçmelerine rağmen ummadıkları bir başarı yakaladıklarını kaydederek şunları söyledi; “Sistem umduğumuzdan da çok iyi işliyor. Artık kuyruk derdi, vakit kaybı derdi kalmadı. Bir telefon açıyorsunuz, randevu alıp, gidip saatinde muayenenizi oluyorsunuz. Ayrıca reçeteniz otomatik olarak eczane de. Yani orda da kuyruğa girmiyorsunuz.”

         İlk defa bir SSK hastanesinin 24 hatla Randevu Sistemi'nde hizmet verdiğinin altını çizen Cengiz, telefon açan insanlardan yüzde 63'ün randevu alabildiğini, bunun da ortalama günde 1400 hasta demek olduğunu söyledi. Cengiz, randevu alamayanların sistemin hatasından dolayı değil, sistemi kullanamamalarından kaynaklandığını belirterek, “Sistemde herhangi bir sorunla karşılaşmadık daha. Bazen donanım eksikliği yada malzeme sıkıntısından dolayı sorun yaşıyoruz. Birde kullanıcı sorunu var, bu da eğitim yetersizliğinden. Bu sorunlarda da Çözüm Bilgisayar gereken her türlü desteği bize sunuyor. Malzeme desteğinden tutun, elaman gönderip bizim kullanıcılarımıza eğitim desteği verene kadar” dedi.

          Sistemle birlikte kuyrukların yok olduğunun bir kez daha altını çizen Cengiz, çalışma veriminin de çok arttığını ve sistem sayesinde hastane içindeki her türlü rakamsal bilgiye anında ulaşabildiklerini anlattı. Cengiz, Çözüm Bilgisayar'la sürekli olarak iletişim halinde olduklarını belirterek, “Firma programını satıp, sistemi kurduktan sonra sırtını dönüp gitmedi. İlk başta kötü olan maddi durumumuza karşılık, bize çok büyük maddi kolaylık sundu. Sonrada  donanım, eğitim ve eleman desteklerini gördük. Ve sorunlarımıza kayıtsız kalmak yerine tam destek verdiler. En ufak sorunumuza bile çok ciddi yaklaşarak çözümüne yardımcı oldular” dedi.

         Cengiz, hedeflerinin Çözüm Bilgisayar ile birlikte 2003 yılında hastanenin tümünü otomasyon sistemi ile donatmak olduğunu vurguladı.
          “Sistemin bu kadar çabuk oturacağını ve büyük kolaylıklar getireceğini düşünmemiştik”
          Bilgi işlem  Sorumlusu Zahit Kalay'da, hastanede 57 bilgisayarın sistem içinde aktif halde bulunduğunu belirterek, özellikle sistem içinde Ocak ayının başında kurulan 'Çözüm Telefonla Randevu'  hizmetinin, çok çabuk oturduğunu ve büyük kolaylıklar getirdiğini  ifade etti. Otomasyon sisteminin işleyişiyle ilgili  bize bilgi veren Kalay, sistemin yıllardır sorunsuz işlediğini anlattı. Kalay, hastanenin tüm birimlerinin Bilgi İşlem Merkezi'nden yürütüldüğünü kaydederek, “Sistem sayesinde hastanede ne işlem yapıldığı, ne zaman yapıldığını, yani var olan her şeyi anında görebiliyoruz. Ve program yıllardır sorunsuz işliyor. Var olan sorunlar da maalesef bizlerden yani kullanıcılardan kaynaklanıyor. Bu Bu da doğal çünkü  yeterli eğitimi almış personel yok. Bu sorunu da, yine Çözüm Bilgisayar'la çözüyoruz. Elaman ve eğitim desteklerini bizden esirgemiyorlar” dedi.

          Kalay, sistemi her geçen gün büyüttüklerini, son olarak ameliyathaneyi de sistemin, içine dahil ettiklerini belirtti. Ameliyathanede ki tüm gereksinimlerin bilgisayarla karşılandığını ifade eden Kalay, “ameliyathanede bilgi işlem ortamında daha verimli olmaya başladı. Büyük, küçük, orta tüm ameliyatlar bilgi işlem ortamında kayıt altına alınıyor. Ameliyatın maliyetinden tutunda hemen gereksinimi duyulan ilaçlara kadar her şeyi hiç zaman kaybetmeden görebiliyorsunuz.Ve artık hasta ameliyathaneden daha çıkmadan gereksinimleri, neler yapılması gerektiği ve tüm bilgileri gerekli yerlere ulaşıyor” dedi. Ameliyatın maliyetinden tutunda hemen gereksinimi duyulan ilaçlara kadar her şeyi hiç zaman kaybetmeden görebiliyorsunuz. Ve artık hasta ameliyathaneden daha çıkmadan gereksinimleri, neler yapılması gerektiği ve tüm bilgileri gerekli yerlere ulaşıyor” dedi.

         ‘Bir tuşla her şeye ulaşabiliyorum'
         Otomasyon sistemi sayesinde, ilaç alma kuyrukları da hemen hemen bitmiş durumda. Hastane Başeczacısı Sezen Kantarcıoğlu'da sistem sayesinde, gerek hastaların gerekse eczane çalışanlarının büyük bir çileden kurtulduklarını söyledi. Kantarcıoğlu, ilaç alımındaki yığılmaların artık neredeyse kalktığını belirterek, “Çözüm Telefonla Randevu sayesinde bizde çok rahatladık. Artık hastalar düzenli bir akış içinde geliyor ve beklemeden ilaçlarını alabiliyorlar. En önemlisi de ben tek bir tuşla tüm bilgileri alabiliyorum. Eczanemde ne var ne yok görebiliyorum. Otomasyon öncesinde günlük işlemleri manuel toplam alıyorduk. Çok zor oluyordu. Şimdi gün sonunda bilgisayardan çıktı alıyoruz. Daha önce tüm tarihleri ayrı ayrı topluyor, toplamı da ayrı bir kağıda geçiyorduk.Doğalında kayıtlarımız ertesi güne sarkıyordu. Ama şimdi günün de sonuçları alabiliyoruz” dedi.topluyor, toplamı da ayrı bir kağıda geçiyorduk. Doğal olarak kayıtlarımız ertesi güne sarkıyordu. Ama şimdi günün de sonuçları alabiliyoruz” dedi.

          Kantarcıoğlu, sistemin tam oturmasıyla her şeyin çok daha iyi sonuç vereceğini ifade ederek, yaşanan sorunların da sistemin tam anlamıyla oturmamış olmasından ve kullanıcıların yeterince bilgisayara hakim olmamasından kaynaklandığını söyledi. Artık sadece sicil numarası ile hastanın yıl içinde aldığı reçeteleri dahi takip edebildiklerini belirten Kantarcıoğlu, “Bu, işlemlerin günlüğe dönük olarak izlenebilirliliği açısından çok önemli. Hem yanlış kayıt yapmaktan kurtuluyoruz, hem de daha iyi hizmet verebiliyoruz” diyerek sistemden memnuniyetini dile getirdi. Kantarcıoğlu, Çözüm Bilgisayar'la sürekli iletişim halinde bulundukları ve bu saye de yaşanan en ufak sorunda dahi, sorunu en kısa sürede çözdüklerini ifade etti.

          Çağdaş Bir Uygulama;           
         
“Çözüm Telefonla Randevu”
          SSK Kütahya Hastanesi'nde, muayene olmak için randevu almak Çözüm Telefonla Randevu Sistemi sayesinde çok kolay. Randevular sadece bir gün sonrasına verilirken, randevu alma saati öğle 12:00'de başlayıp, başlayıp,ertesi gün sabah 07:00'ye kadar sürüyor. Dosya numarası olmayan hastalar, Hastane Bilgisayar Kayıt'dan kolaylıkla Dosya Numarası alabiliyorlar. Tek yapmanız gereken telefon ahizesini kaldırıp 232 01 01 numaralarını çevirmek. Sonra ise izlenecek yol şöyle;

          Birinci adım: İlk olarak sistem sizden  Dosya Numaranızı (Karnenizin ön yüzüne yapıştırılmış olan  barkot etiketin üzerinde büyük puntolarla yazılmış olan numara) isteyecektir. O numarayı tuşlayın. Sonra (X) tuşuna basın.
          İkinci adım: Sistem sizde randevu alacağınız poliklinikleri sıra ile sayacaktır. Muayene olmak istediğiniz polikliniğin kodunu tuşlayın.
          Üçüncü adım: Tuşlamış olduğunuz poliklinikte birden fazla doktor çalışıyor ise doktorların poliklinik kotlarını sayarak bunlardan birini tuşlamanızı ister ve otomatik olarak bu polikliniklerden birine randevu verilir.
          Dördüncü adım: Sistem size randevu tarihinizi, sıra numaranızı ve randevu saatinizi söyler. Sistem sizden aşağıdaki işlemleri ister.
Randevunuzun kabul edilmesi  için mutlaka (1) tuşuna basınız.
Tekrar dinlemek için (5) tuşuna basınız.
İptal etmek için (9) tuşuna basınız.
Randevu işleminiz kabul edildiğinde 'Randevunuz kabul edilmiştir.Teşekkürler' mesajı ile son bulunur.

Yazı ve Fotoğraflar : Tezcan TAN

(12.10.2002)