Sağlık ve Bilişimde Objektif Haber

  English

Aile Hekimleri Artık Mobil

            Toplantıda konuşan Turkcell Kurumsal Hizmetlerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Selen Kocabaş,  Aile Hekimlerine Daha Fazla Hayat Türkiye'ye Daha Fazla Sağlık” diyerek ülkemize bu kez de sağlık alanında yenilikçi bir yaklaşım getiriyoruz. Sağlığımızı emanet ettiğimiz aile hekimlerimize mobil teknolojilerin gücüyle altyapı, donanım ve eğitim hizmetleri sunuyoruz. Her an her yerden bilgiye ulaşabilmek doktorlarımız için belki de herşeyden daha önemli. Hem bu avantajı yaşamak ve hastalarına yaşatmak hem de meslekî gelişim ideallerini gerçekleştirmek isteyen aile hekimlerini 7 ilde gerçekleştireceğimiz toplantılara davet ediyoruz” dedi.

 

            Kocabaş aile hekimliği projesinin kendilerini çok heyecanlandırdığını ifade ederek “işin doğası gereği doktorlarımız mobil olarak hastaların yanında hizmet üretmek istiyorlar. Biz de Turkcell ailesi olarak diyoruz ki, teknolojimizle, sunduğumuz fırsatlarla sizi destekleyelim. Ve bu anlamda işinizi çok daha etkin ve verimli yapın. Biz, insanlarımızın, müşterilerimizin hayatlarında mobiliteyi sağlamak istiyoruz. Öyle bir dünyadayız ki bilgiye doğru ve hızlı bir şekilde ulaşmak bize fark yarattırıyor, bizi hayata bağlıyor.“ dedi.

            İşTcell Doktorlar Kulübü'nün değer noktalarını dört başlıkta toplayan Selen Kocabaş, “1. kritik ve önemli nokta iletişim gücümüz. Siz hekimlerin hastalarla iletişimini daha etkin, daha avantajlı, daha doğru tarifelerle nasıl sağlayabiliriz bunun üzerinde çalıştık. 2. nokta ise mesleki bilgi ve erişim noktalarına etkin bir şekilde doğru kanallarla sağlamak adına çalışmalar yaptık. 3. kritik bir alan bilgiye her zaman ve her yerden ulaşmak. Hastanızın yanındasınız ve bilgiye ulaşmak istiyorsunuz. Keza aynı şekilde hastalar da bilgilerine ulaşmak istiyor.

 

            Her zaman ve her yerden bilgiye erişimi, veri girişini sağlayan  mekanizmaların sizler için kritik olduğunu düşündük. 4. kritik nokta olarak, Sisoft, AHEF ve diğer iş ortaklarımızla, aile hekiminin ihtiyaçları doğrultusunda belli donanımlarla ve cihazlarla daha uygun ve avantajlı fırsatlar üzerinde çalıştık.“ diye konuştu.

 

            Turkcell ailesi olarak teknolojiye gönül vermiş bir aile olduklarını belirten Selen Kocabaş, “İşimiz insan. Turkcell ailesi olarak 50 bin kişiyiz ve farkımızın insandan kaynaklandığına inanıyoruz. Müşterilerimiz olduğu sürece biz değer yaratıyoruz. Bizler kendimizi Türkiye'nin Turkcell'i olarak görüyoruz. Türkiye'ye yaratılacak değerde profesyonelliğin ötesinde amatörce ruhu içimizde taşıyoruz. Bu projenin de Türkiye'ye değer kattığını düşünüyoruz” dedi.

            Turkcell Kurumsal Hizmetler Kurumsal Çözümler Bölüm Başkanı Pelin Şeker, İşTcell Doktorlar Kulübü ve Sağlıkta Yeni Teknoloji Kullanımı konulu sunumunu gerçekleştirdi. Aile hekimlerine özel ücretsiz ulaşılabilen mobil portal hakkında da bilgi veren Şeker, “Vademecum sözlüğünü artık cebinizde taşıyorsunuz, ayrıca avukatlık danışma, muhasebe, sıkca sorulan sorular gibi birçok bilgiye erişebiliyorsunuz. Önemli noktalardan birisi de hasta bilgilerini saklamak ve erişmek. Sisoft ve AHEF ile birlikte sizlerin ihtiyaçlarını dinleyerek bir yazılım geliştirdik.“ dedi.

 

            Yazılımın diğer yazılımlardan ayıran özellikleri hakkında ayrıntılı bilgi veren Şeker, “Hastanızı takip etme noktasında bu yazılım üzerinden SMS gönderebiliyorsunuz. Özellikle bilgi talebinde aşı hatırlatmalarda bu yazılım otomatik olarak hastalara bilgi gönderebiliyor. Böylece asistan ve sekreter maliyetlerinden kurtulmuş oluyorsunuz. Ayrıca aşı dolabı ve cihazlar ile entegre çalışabiliyor. Kendi el terminalleriniz aracığıyla, mobil iken de bu yazılıma ulaşıp hasta bilgilerine erişebiliyorsunuz. Bu yazılımın en güzel noktası. Biz istedik ki bu yeni yapıda sizlere destek olalım. Sisoft ve AHEF ile birlikte bu yazılımı ilk 6 ay ücretsiz sunuyoruz.“ dedi.

 

            Daha fazla destek olmak için bazı donanımsal ihtiyaçları doğrultusundaki cihazları “İşte Kazan“ çerçevesinde aile hekimlerine sunduklarını anlatan Pelin Şeker, bu proje kapsamında hekimlerin cihazları vadeli ve daha ucuza alabileceklerini belirtti.

            AHEF Başkanı Dr. Hasan Eraydın yaptığı açılış konuşmasında “Biz bir tarafız, aile hekimleri tarafındayız, aile sağlığı elemanları tarafındayız. Bu avantajları onlara sunacağız.

 

            Tabi bunlar hizmet verdiğimiz vatandaşlarımıza da yansıyacak. Projenin çıktıları bilimsel anlamda, iletişim anlamında ve sosyal içerikli çalışmalar anlamında aile hekimlerinin hayatını kolaylaştıracak.“ dedi.

 

            Aile hekimlerine yönelik çıktılar üzerinde duran Eraydın aile hekimlerinin yazılım sayesinde takip ettikleri diyabet, tansiyon gibi hastalıkları olan hastalarının ölçümlerini kendi ekranlarında görebileceklerini bunun memnuniyet olarak hastalara yansıyacağından sözetti. Eraydın, “Başlamak hayal etmekten geçiyor. Hayal edemezseniz başlayamazsınız. Büyük insanlar ilk önce hayalle başladılar daha sonra kurguladıklarını hayata geçirdiler. Bu bizim için önemli bir projedir“ şeklinde sözlerini tamamladı.

            Sisoft Sağlık Bilgi Sistemleri'nden Genel Müdür Yardımcısı Fatih Şahin yaptığı konuşmada kişisel sağlık kayıtlarına değinerek “Ülkemizdeki güncel duruma baktığımızda; sağlık kayıtları kişiye özeldir diyoruz ve kendimiz dahi kendi kayıtlarımıza ulaşamıyoruz. Sisoft olarak, Sisofamily ürünümüz ile ülkemiz çalışanları haricinde sağlık hizmeti alan bireyleri de sağlık bilişimi içine aktif olarak almak istedik. Bu kapsamda Sisofamily birey mobil uygulamasını geliştirdik“ dedi.

 

            Uygulama hakkında ayrıntılı bilgiler veren Şahin “mobil uygulamamızla kendimiz, ailemizin diğer bireyleri için randevu alabiliyoruz. Bebek izlem, çocuk izlem, gebe veya lohusa izlem gibi standart işlemlerde randevu alarak otomatik bilgilendirme yapabiliyoruz.    Birey mobil uygulamamız ile tetkik sonuçları hekimin bilgisayarına geldikten sonra ASM'ye gitmeye gerek kalmadan görebiliyoruz. Reçete bilgilerine ulaşabiliyoruz. Bulunduğumuz yere en yakın nöbetçi eczaneyi mobil olarak görerek yol tarifi desteği ile ulaşabiliyoruz. Mobil uygulamamız ile ilaçların hangi peryodlarla alınacağı sistem tarafından otomatik olarak ayarlanabiliyor. Uygulamamız ilaç hatırlatmasında bulunuyor. İlacın alınıp alınmadığı bilgisi hekimin bilgisayarına raporlanıyor, sms ile bilgilendiriliyor“ şeklinde konuştu.

            Sisofamily ile birlikte aile hekimlerinin dizüstü bilgisayarlarını yanlarında taşımalarına gerek kalmadan kayıtlarına, bilgilerine ulaşabileceğini söyleyen Fatih Şahin “ASM'deki notebookuna ya da sunucuya tablet PC ya da diğer mobil cihazlar ile bağlanarak işlemleri yapabiliyor. Otomatik yapması gereken işlemleri örneğin Bakanlığa veri gönderme işlemlerini yapabiyor. Örneğin bir hastanın aboratuvar sonuçları devlet hastanesinden öğrenilecek ise, hastalarına sms göndermesi ya da randevu hatırlatması gerekiyorsa sistem bunu otomatik olarak yapıyor. Güncelleme işlemlerini, gebe izlem, bebek izlem, aşı izlem gibi işlemleri sistem otomatik olarak yapıyor“ dedi.

 

            Sisoft Sağlık Bilgi Sistemleri'nin tanıtımını yapan genel Müdür Yardımcısı Dr. Nejat Çakmak mobilitenin çok önemli olduğunu söyleyerek sahadaki işlemlerin kayıt altına alınabilmesi için Sisofamily yazılımını geliştirdiklerini belirtti.

            Çakmak “Bugüne baktığımızda aile hekimi sahada muayenesini yapıyor, gerekli aşılarını yapıyor, gerekli izlemlerini yapıyor daha sonra bunları işyerinde ya da evinde kayıt ediyor. Tabi sonuçta işgücü kaybı oluyor. Bizim yaptığımız sistemde aile hekimi android işletim sistemine sahip cihaz (Samsung Galaxy Tab) aracılığıyla hastanın başında iken sisteme giriş yapabiliyor. Hastaların randevularını görüyor, hastanın detaylı bilgilerine ulaşıyor. Önemli bir hastalığı varsa kalp grafisi çekilecek ise mobil ekg ve tansiyon cihazını yanına alarak gidiyor.“ şeklinde konuştu.

            Aile hekiminin 3 bin civarında hastası olması nedeniyle tüm hastalarının sağlıklı konumlandırılması gerektiğini söyleyen Çakmak, ”Bu problemi çözmek için Google map'ı entegre ettik. Bu özellik sayesinde doktor bulunduğu noktadan yol tarifi alabiliyor.  Hastaya ulaşmadan hastanın bilgilerine ulaşıyor. Hastanın yanına gittiğinde hastanede vizit yapmış bir doktor gibi bilinçli bir şekilde yaklaşıyor. Bunların hepsini mobil tarafta yapıyor. Mesela daha önce çekilmiş bir ekg görüntüsüne bakabiliyor“dedi.

 

            Toplantıda, birinci basamak sağlık hizmetlerinde Göz Muayenesi, Kronik Hastalık Yönetimi, Ultrason Kullanımı gibi konularda uzman doktorlarca klinik eğitimler verildi.

 

(14.07.2011)