Sağlık ve Bilişimde Objektif Haber

  English

Sisoft e-İmza ve Mobil İmza TÜBİTAK - BİLGEM Tarafından Akredite Edildi

Sisoft Sağlık Bilgi Sistemleri e-imza ve mobil imza uygulaması Kamu Sertifikasyon Merkezi (KSM) tarafından incelenerek "e-İmza Uyum Değerlendirme Raporu" ile imza oluşturma ve imza doğrulama kapsamında akredite edilmiştir.

Sisoft Sağlık Bilgi Sistemleri Ltd. Şti.’ nin geliştirdiği “Sisoftİmzager” projesi üzerinde çalışan e-İmza oluşturma ve doğrulama yazılımlarının "Kamu Sertifikasyon Merkezi (KSM) Elektronik İmza Uygulamaları Test Prosedürleri’ ne uygunluğunun değerlendirilmesi ve incelenmesi başarıyla tamamlanmıştır.

Sisoebys yazılımı barındırdığı güçlü güvenlik  yönetimi yapısı sayesinde tüm işlemlerin her basamağında yüksek izlenebilirlik ve güvenlik sağlamaktaydı. Sisoebys ile tam entegre çalışan sisoftİmzager ile de artık e-İmza ve zaman damgası yetenekleri sayesinde,  sisteme oturum açarken, iş akışlarının onay işlemlerinde, belge bütünlüğünün, kaynağının  ve işlem zamanının doğrulanmasında yasal geçerlilik taşıyan elektronik kayıtlar sağlanmış olmaktadır. Ayrıca mobil imza entegrasyonu sayesinde, artık onay işlemleri mobil olarak da gerçekleştirilecektir.

 

Kamu SM tarafından verilen rapor 10.02.2014 - 27.05.2014 tarihleri arasında Sisoft Sağlık Bilgi Sistemleri Ltd. Şti.Sisoftİmzager” projesi üzerinde çalışan e-İmza oluşturma ve doğrulama yazılımlarının sonucu oluşturulmuştur. Üç bölümden oluşan raporun, birinci bölümde kontrol edilen uygulama tarafından oluşturulan imzaların ETSI dokümanlarında belirtilen imza dosyası formatlarına uygunluğunun, ikinci bölümde imza oluşturma uygulamasının, üçüncü bölümde imza doğrulama uygulamasının değerlendirmesi yapılmıştır. Yapılan değerlendirme sonucu e-İmza entegrasyonu uygun bulunan SisoftImzager uygulaması, uygulamanın sahibi olan kurum ve varsa e-İmza entegrasyonunu yapan firma bilgileri KSM' nin internet sitesinden yayınlanmıştır. Atılan imzaların CAdES XLong formatına uygun şekilde oluşturulduğu ve doğrulandığı, imzalar oluşturulurken gerekli sertifika geçerlilik kontrolleri yapılarak geçersiz imzaların oluşturulmasına engel olunduğu ve imzalar doğrulanırken gerekli geçerlilik kontrolleri yapılarak geçersiz imzaların doğrulanmadığı görülmüştür. Böylelikle SisoftImzager, ETSI TS 101 733’ de tarifi yapılan CAdES XLong imza formatlarına uygun olarak elektronik imza dosyası üretebildiği test edilerek raporlanmıştır.

 

Değerlendirme yapılan kuruluşların listesini görmek için tıklayınız.

(29.05.2014)