Sağlık ve Bilişimde Objektif Haber

  English

TÜSİAD “Sağlığa Yenilikçi Bir Bakış Açısı: Mobil Sağlık” Raporunu Tanıttı

 

Sağlığa Yenilikçi Bir Bakış Açısı: Mobil Sağlık konuşu toplantının açılış konuşmaları Sağlık Bakanı Dr. Mehmet MÜEZZİNOĞLU ve TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Cansen BAŞARAN-SYMES tarafından yapıldı. Sağlık Bakanı Dr. Mehmet MÜEZZİNOĞLU, e-nabız sistemini kullanan vatandaşların sayısının 3 milyon 350 bini bulduğunu belirterek, "Vatandaşlarımız artık e-nabız sistemi ile bütün sağlık bilgilerini cebinde taşıyor." dedi.

Bakan Müezzinoğlu, Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği'nin (TÜSİAD) ev sahipliğinde 'Sağlığa Yenilikçi Bir Bakış Açısı: Mobil Sağlık' raporunun tanıtım toplantısına katıldı. Toplantının açılış konuşmalarını yapan Bakan Müezzinoğlu mobil sağlık, e-nabız ve hastane projeleri hakkında bilgi verdi.

E-nabız sistemini kullanan vatandaşların sayısının 3 milyon 350 bini bulduğunu vurgulayan Müezzinoğlu, “3 milyon 350 bin vatandaşımız artık e-nabızda kendi bütün sağlık bilgilerini taşıyabiliyor. Hangi hastanede hangi tetkik yapılmış, hangi ilaçlara alerjisi var ve hekimine pas edebileceği bütün bilgileri cebinde taşıyabiliyor." ifadelerini kullandı.
 
Açılış konuşmalarının ardından Dr. Cenk TEZCAN tarafından raporun tanıtımı yapıldı.
 
“Mobil Sağlık”, mobil iletişim teknolojisi ve altyapısını kullanarak, uzaktan hastalık yönetimi, sağlık verilerinin toplanması ve erken uyarı sistemi gibi alanlarda sağlık sisteminin etkinliğini artıran yenilikçi (inovatif) sağlık uygulamalarıdır. Mobil sağlık henüz genç ve dinamik bir alan olmakla birlikte, sağlık hizmetlerinin yaygınlaştırılması, maliyetinin düşürülmesi ve kalitesinin yükseltilmesi açısından sağlık sistemini desteklemede kritik öneme sahiptir.

Mobil sağlık alanında farkındalık yaratmak amacıyla TÜSİAD Sağlık Çalışma Grubu’nun girişimiyle Dr. Cenk TEZCAN tarafından “Sağlığa Yenilikçi Bir Bakış Açısı: Mobil Sağlık" başlıklı bir rapor hazırlanmıştır. Dünyada mobil sağlığın gelişimini ve mobil sağlık uygulamalarını etkileyen teknolojik faktörleri ele alan rapor, mobil sağlıktan Türkiye’de etkili bir biçimde faydalanmak amacıyla politika önerileri sunmaktadır. Türkiye'de Mobil Sağlığın Gelişimi için Atılması Gereken Adımlar konulu, TUSİAD Sağlık Çalışma Grubu başkanı Şükrü BOZLUOLÇAY'ın moderatörlüğündeki oturuma Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Şuayip BİRİNCİ, Sosyal Güvenlik Kurumu Başkan Yardımcısı Op. Dr. Orhan KOÇ, Acıbadem Sağlık Grubu Bilgi Teknolojileri ve Teknik Hizmetler Direktörü Kemal KAPLAN, Turkcell Sağlık İş Geliştirme Bölüm Müdürü Emre TAVŞANCIL ve ODTÜ Enformatik Enstitüsü, Sağlık Bilişimi Kürsü Başkanı Doç. Dr. Yeşim AYDIN SON katıldı. Mobil Sağlığın Gelişimi için Atılması Gereken Adımlar konulu oturumda; Mobil teknolojilerin kullanımının giderek arttığı günümüzde, sürdürülebilir bir sağlık sisteminde mobil sağlığın yeri,  Mobil sağlığın sunduğu fırsatlar, mobil sağlık uygulamalarının yaygınlaşması ve sağlık sistemine yerleşmesi için yol haritası ve Kamu, özel sektör ve üniversitelerin rolleri konuları tartışıldı.
 

(29.03.2016)