Sağlık ve Bilişimde Objektif Haber

  English

Sisoft HIMSS Türkiye 2016'da

 

Sisoft ve Oracle’ın Special Sponsor olduğu, Sağlık Bakanlığı ve HIMSS işbirliğiyle düzenlenen HIMSS Türkiye 2016 etkinliği İstanbul Green Park Pendik Hotel’de 25-26 Mayıs tarihlerinde gerçekleştirildi. Sağlık bilişimi alanında faaliyet gösteren kamu ve özel sektör temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşen etkinliğe yerli ve yabancı bilişim firmaları ile hastaneler yoğun ilgi gösterdi. 
 

Etkinliğin açılış konuşmalarını HIMSS CEO’su H. Stephen LIEBER ve  Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Şuayip Birinci yaptılar. Birinci açılış konuşmasında Dijital Hastane kavramının sağlık sektörünün tüm dinamiklerini pozitif anlamda etkileyecek bir güce sahip olduğunu, Sağlık Bakanlığı olarak bilişim teknolojileri ile tüm üretim ve hizmet sektörlerini bir araya getirmeyi hedefleyen 4. Endüstri devrimine kayıtsız kalmadıklarını belirtti.
 
Zaman ve mekan kavramının yerini istediğiniz yer ve zamanda sürece dahil olabileceğiniz teknolojilere bıraktığını vurgulayan Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Şuayip Birinci, “Dijitalleşen dünya ve iş yaşamı hem insan hayatı hem de biz sağlıkçılar açısından yeni fırsatları ortaya çıkardı. Artık hastaların teşhis ve tedavi süreçlerine katıldığı ve sürdürülebilir sağlık politikalarının dijital veriler kapsamında ele alındığı bir hizmet sürecinden bahsediyoruz. Bu bağlamda dijitalleşme, teknolojik araçların sağlık sektörüyle entegrasyonu, mobil sağlık araçlarının etkin kullanımı, büyük veri uygulamaları ile teşhis ve tedavi süreçlerinin yönetimi gibi uygulamalar, sağlık profesyonelleriyle hastanelerin ilaç gibi, iğne gibi vazgeçilmez unsuru haline geldi” şeklinde konuştu.

HIMSS Türkiye 2016’da Sağlık Bakanlığı olarak gelinen noktanın katılımcılarla paylaşılacağını ve gelecek yıllara ilişkin birlikte gerçekleştirilecek çalışmalar için istişareler yapılacağını söyleyen Birinci, bu kongrede konuşulan şehir hastanelerinde bilişim çözümleri, kişiselleştirilmiş tıp, e-sağlık uygulamaları gibi konuların önümüzdeki yıllarda da tüm sağlık çalışanlarının gündeminde olacağını ifade etti. 
 
HIMSS CEO’su H. Stephen LIEBER ise yaptığı konuşmada “HIMSS Türkiye 2016’da İspanya, Hollanda ve Almanya’dan sonra Türkiye’de bir ilki gerçekleştireceğiz. HIMSS’in akreditasyon ve standart modeli EMRAM’da 7 Seviyesine gelen bir hastaneyi ödüllendireceğiz. Ayrıca 17 tane EMRAM 6. Seviyeye gelmiş hastane bulunuyor. Burada büyük bir gelişmeden bahsediyoruz. Türkiye’nin Avrupa’da öncü olduğunu görmekteyiz. Sağlık Bakanlığı ile yaptığımız çalışmalar diğer ülkelerin de örnek alacağı bir işbirliği olarak öne çıkıyor” dedi. 

Bilgi teknolojilerinin sağlık hizmetlerinin sunumunda ve geliştirilmesinde en uygun ölçüde kullanımının hastanelere güvenli ve iyi bir sağlık hizmeti verme imkanı sağlayacağına değinen Lieber, konuşmasını “HIMSS olarak 65 binin üzerinde bireysel üyesi ve yüzlerce kurumsal üyesi olan ve kar amacı gütmeyen bir kurumdan bahsetmekteyiz. Misyonumuz dünya genelindeki hastane ve hükümetlere teknolojinin sunduğu nimetlerden yararlanmaları konusunda destek olmak ve tavsiyeler vermektir” şeklinde sürdürdü.
 
Sisoft standını T.C. Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcımız Dr. Şuayip Birinci başta olmak üzere, Kamu Hastaneleri Kurumu Başkanı Prof. Dr. Alper Cihan, bir çok ilimizin genel sekreterleri ile çok sayıda Sağlık ve IT profesyoneli ziyaret etti.
 

 
(28.05.2016)