Sağlık ve Bilişimde Objektif Haber

  English

                                                                                             Ömer Siso

Merhaba,

 

             Günümüzde artık sağlık kuruluşlarında bütünüyle hasta odaklı çalışmalara ağırlık verilmeye başlandı. Bugüne kadar sağlık kuruluşlarında alışageldiğimiz sıkıntılı, ilkel görüntülerin yerini çağdaş hizmet görüntüleri alıyor. Sağlık hizmetleri daha iyi koşullarda sunuluyor, hizmetlere daha kolay ulaşılıyor ve sağlıkla ilgili konularda etkili koordinasyon sağlanıyor. e-Sağlık ekseninde yürütülen çalışmaların temelinde elbette ki teknolojinin gücü ve bilgi yönetimi yatıyor. Teknoloji yaşamımızı kolaylaştırıyor, zaman kazandırıyor, nitelikli hizmet üretimimizi artırıyor. İnsan teknolojiyi, teknoloji de insanı değiştiriyor. Zaman içindeki yolculuğumuzda arz ve talep dengesi köklü ve önemli alt-üstler yaşıyor.
Artık, hekimler ve hemşireler, elektronik sağlık kayıtlarına, bilgi sistemimize (Çözüm HBYS'ye) mobil platformlar ile (Tablet PC, PDA) masalarındaki sabit bilgisayarlarına bağlı kalmadan, kablosuz ağ üzerinden ulaşabiliyorlar. Yoğun çalışma temposu içindeki hekimler, hastalarına ilişkin düşüncelerini, isteklerini ve teşhislerini unutmadan, hata yapmadan, bilgi kaybına uğramadan gerçekleştirebiliyorlar. Hastalara verdiğimiz aktif RFID çipli Hasta Kimlik Bileziği ile tüm sağlık bilgilerini bu akıllı kartlarda depolayıp, gerektiğinde ulaşabiliyoruz. Hastanelerimizde RFID teknolojisini, yatan hastalara tabela ile verilen ilaçların doğru hastaya verilmesini sağlamak ve hasta tanımlamalarında yanlışlıklar yapılmasını önlemek amacıyla kullanıyoruz. RFID teknolojisi tabanlı cihaz takibi, gerektiği anda cihazın nerede olduğunun saptanması ve otomatik envanter takibinin vb yapılması, hastakan, hasta-ilaç eşleştirilmesinin yapılması mümkün oluyor. Sağlık kuruluşlarında, mobilitenin katkısıyla doğru teşhis ve tedavi oranını önemli ölçüde artırıyoruz.
Sayısal tıbbi görüntülerin arşivlenebilmesi, yönetilebilmesi ve değerlendirme yapılması işlemleri birçok hastanede en önemli ihtiyaç halinde kendisini göstermeye başladı. Sağlık kuruluşlarında kağıtsız, filmsiz bir yapı sunan, maliyetleri düşüren, tanı ve teşhislerde daha doğru sonuçlar elde edilmesini sağlayan PACS'ı tamamı firmamız personeli olan Türk Mühendisleri"miz tarafından geliştirerek hastalarımızın ve sağlık kuruluşlarımızın hizmetine sunduk. Yurtdışı kökenli yazılımlarla rekabet edebilir yeteneklere, ileri teknolojik zenginliğe sahip olan yazılımlarımıza, ekonomik (gerçek değeri) olması özelliği ile değer kattık. Ülkemizde teknolojinin sadece satın alınabilir bir unsur değil, üretilebilir de bir unsur olduğunu kanıtladık. Teknolojide sadece tüketici değil, üretici de olduğumuzu ilan ettik. Bu konuda sağlayacağımız katma değerin ulusal sermayemize kazandırılması bize büyük gurur ve mutluluk verdi.
Diğer yandan teknoloji üretimi ve kalite unsurları birbirleriyle daha da paralelleşiyor. Yazılım alanında üretim aracını, teknolojik yeniliği büyük ölçüde insan oluşturuyor. Bu nedenle firma olarak yenilikçi, katılımcı, bilgiyi ve yüksek teknolojiyi etkin kullanan insanlara yatırım yapıyoruz. Yaptığımız yatırımların sonuçları yükselen bir kalite grafiği çiziyor. Merkezi İspanya'da bulunan, 120 ülkeden sektörlerinde etkili ve dünya çapında çalışmalar yürüten 14 bini aşkın firmanın üye olduğu Trade Leaders Club'ın (Ticaret Liderleri Kulübü) düzenlediği "Uluslararası Teknoloji ve Kalite Yarışması Ödülü"nü firmamız aldı. Teknoloji geliştiren ve kalite konusunda önemli başarılara imza atan çok sayıdaki şirket arasından, titizlik ve hassasiyetle yürütülen çalışmalar sonucunda seçilmiş olmak bizi sevindirdi. Türkiye'deki sağlık alanında 21 yıldır büyük bir özveri ile yürüttüğümüz çalışmalarımızın bir karşılığını daha almış olmaktan dolayı çok mutluyuz.

                                                                                                       Hoşçakalın.

Çözüm Bilgisayar Adına Sahibi

Eda M. SİSO

Sorumlu Yazı İşleri Müdürü

Ömer SİSO

Genel Yayın Yönetmeni

Okan Levent KÜÇÜKERSAN

 

 

 

Baskı

Yorum Basın Yayın San.
0312 395 21 12

Yönetim Adresi

ODTÜ Teknokent Galyum Blok
Zk2 ODTÜ Yerleşkesi
Teknokent / ANKARA

Tel : 0 312 210 19  20 (Pbx)
Fax: 0 312 210 19 24 www.cozumhaber.com haber@cozumhaber.com

ISSN Elektronik Dergi Numarası