Sağlık ve Bilişimde Objektif Haber

  English

2. e-Sağlık Kongresi

e-Sağlık Projesi’ndeki son gelişmelerle ilgili tüm paydaşların bilgilendirilmesi, Avrupa Birliği ve gelişmiş ülkeler deneyimlerinin paylaşılması,sağlık ve bilişim çalışanları arasında dayanışmanın geliştirilmesi amacıyla 2. eSağlık Kongresi yapıldı.

Kongre’ye, Sağlık Bakanlığı üst düzey yönetimi, Devlet Planlama Teşkilatı, Maliye Bakanlığı, TÜBİTAK, Sosyal Güvenlik Kurumu, Emekli Sandığı, Uluslararası konuklar, hastane yöneticileri, il sağlık müdürleri, özel sektör temsilcileri ve üniversitelerden 786 kişi katıldı.

 

Kongre’nin açılış konuşmasını yapan Sağlık Bakanlığı Bilgi işlem Daire Başkanı Nihat Akpınar, kongrede geride bırakılan dört buçuk yılın bir muhasebesi ile birlikte yeni dönemde neler yapılacağını tartışacaklarını belirtti. Akpınar, "Bugüne kadar gerek görsel, gerekse yazılı medyada ne söylediysek bunları çok büyük oranda gerçekleştirdik, bir kısmını da bu yıl sonuna kadar bitireceğiz” dedi.

              

esağlığın temeli olan sağlık bilişimi alanında ulusal ve uluslararası standartları belirleyerek, uygulamaya koyduklarını anlatan Akpınar, “Başta hastanelerimiz olmak üzere tüm sağlık kuruluşlarının bilişim alt yapılarını güçlendirilerek uygulamaya geçiş süreçlerine hazır hale  getirdik. Planlama denetleme ve eğitim, karar destek sistemleri için şimdilik yeterli olmasa da bazı alanlarda başlangıçları oluşturduk. Bilindiği gibi stratejik planlamada işlerin doğru yapılması değil, doğru işlerin yapılması çok daha önemli bir unsurdur. Asıl olan yapılan işlerin kalıcılığının ve sürekliliğinin sağlanmasıdır” dedi.

           

Bilgi ve iletişim teknolojilerinin vazgeçilmez önderliğinde sağlık hizmeti sunumu ile sağlık bilişiminin ayrılmaz bir ikili olduğu gerçeğini vurgulayan Nihat Akpınar, yeni dönemde de bilişim teknolojilerinden azami oranda yararlanacaklarını belirtti. Yeni dönemde, bazı sağlık bilişimi projeleri ile mevcut olan kurumsal, kurumlararası projelerin tartışılmasının söz konusu olduğunu belirterek, “Kurumsal projelerimizden birisi, ÇKYS, MKYS Modülü ile hastane bilgi sistemleri arasında malzeme tıbbi cihaz ve ilaç verilerinin paylaşılması, diğeri ise Sosyal Güvenlik Kurumunun efatura sisteminin kullanılmasıdır” dedi.

           

Bakanlık olarak temel prensiplerinin, eşkenar dörtgenin bir köşesinde Bakanlığın, diğer köşelerinde üniversitelerin, IT sektörü ve sivil toplum kuruluşlarının, resmi kurum ve kuruluşların yer aldığını belirterek, birlikte çalışabilirliğin veri paylaşımının önemini ve gerekliliğini vurguladı. Hastane bilgi sistemleri üretip teknik destek ve bakım hizmeti veren firmalara da Sağlık Bakanlığı’nın gösterdiği hedeflere ulaşmaları konusunda gösterdikleri başarılarından dolayı teşekkür eden Akpınar, firmaları akredite eden bir kuruluş her ne kadar yoksa da önlerin de iki önemli sınavın bulunduğunu belirtti.

           

Nihat Akpınar, Medula Sistemi’nin ve 2008 yılının ilk aylarından itibaren hastanelerde HL7 standardı kullanarak oluşturulan minimum veri setlerinin toplanmaya başlamasının bir akredite biçimi olduğunu söyledi. Akpınar, “Bütün bunları geçen firmalar bizimle birlikte yola devam edeceklerdir” dedi. Yeni dönemde de durmadan yola devam edeceklerini söyleyen Akpınar, IT sektörünün de kendileri ile birlikte koşmasını temenni etti.

           

Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yard. Doç. Dr. Hakkı Yeşilyurt yaptığı konuşmasında, gelişen dünyada teknoloji ve bilişimin ihmal edilebildiği bir alana rastlamadığını belirterek, çözülmeyi bekleyen problemlere çözüm üretme konusunda bilişimin  önemini vurguladı.

           

Yeşilyurt, “Bakanlığımızın 2003 yılında başlatmış olduğu Sağlıkta Dönüşüm Programı’nda esağlık projemizi diğer bütün bileşenleri destekleyecek ve verimli hale getirecek şekilde planladık. Aradan geçen zaman içinde politikamızda hiçbir sapma olmadı. Başlangıçta konan hedeflerin pek çoğu birerbirer hayata geçmiş, geriye kalanlar ise tamamlanmak üzeredir. Büyük bir gayretle bu çalışmalara katkı sunan herkese teşekkür ederim” dedi.

           

Esağlık projelerinin dünyada başarılı örneklerinin oldukça az olduğunu, hem teknoloji, hem de hizmetin değişmesine paralel olarak sürekli değişen ve gelişen türden projeler olduğunu belirten Yeşilyurt, “Bizden önce çalışmalar yapmış ülkelerin ve sektörlerin tecrübelerinden faydalanarak ciddi bir avantaj oluşturduk. Adımları iyi değerlendirmeye çalıştık. Küçük fakat başarılabilir adımlarla ulusal ve uluslararası standartları dikkate alarak, birlikte çalışabilirlik esasını baştan beri göz önünde bulundurarak ilerledik” dedi.

 

            Yeşilyurt, ”Bugün itibarıyla geldiğimiz nokta, esağlığa ilk adım olarak değerlendirdiğimiz Aile Hekimliği Bilgi Sistemi iki yılı aşkın bir zamandır kullanılmakta, son bir yıldır da istikrarlı bir görünüm arz ederek Sağlıkta Dönüşüm Projesi’nin önemli bir bileşeni olarak Aile Hekimliği Uygulaması’na önemli bir katkı sağlamaktadır. Aile Hekimliği Bilgi Sistemi ile elde edilen bilgiler, geliştirilen Karar Destek Sistemleri’nin vazgeçilmez bir parçası olmaya aday duruma gelmiştir” dedi.

           

Birinci basamak sağlık kuruluşlarından toplanan verilerle birlikte, 2007 yılı sonundan itibaren hastanelerden de veri alınarak toplanmaya başlaması ile birlikte eSağlık Projesinin yeni bir ivme kazanacağını ve önemli bir aşamaya gireceğini vurgulayan Hakkı Yeşilyurt, eSağlık Projesi kapsamında halen çalışmaları devam eden teletıp, çağrı merkezlerinin kurulması, hastane randevu sistemleri gibi projelerden söz etti.

            WHO, ITU, Sağlık Bakanlığı eSağlık Danışmanı Dr. Salah Mandil, eSağlık Stratejisi çerçevesinde ülkemizde yürütülen çalışmalara ve edinilen kazanımlara değinerek; uluslararası eSağlık uygulamalarında sağlık hizmetleri, hastane bilgi sistemleri, teleizleme, esağlıkta standardlar, sayısal güvenlik alanlarındaki gelişmeler hakkında bilgi verdi.

 

            Dr. Mandil’in başkanlığında Ulusal ve Uluslararası eSağlık Uygulamalarına ilişkin düzenlenen panelde ise Brezilya BIREME direktörü Dr. Abel Packer, sağlıkta bilginin yönetiminde uygulanan stratejiler ve benzersiz uygulamalar arasında yer alan Brezilya Uygulamasına ilişkin bilgi verdi. Panelde; American Association of Telemedicine Direktörü Prof. Rashid Bashshur da, dünyada teletıp uygulamarının tarihçesi, teletıp uygulamalarında yaşanan sorunlar ve teletıp alanında yönelimlere ilişkin bilgi verdi.

            Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yrd. Prof. Dr. Sabahattin Aydın ve TURKCELL İş Geliştirme Bölüm Başkanı Altuğ Acar, Aile Hekimliği Bilgi Sistemine Mobil İmza entegrasyonu lansmanını gerçekleştirdi.

 

            Avrupa Birliği Komisyonu eSağlık Çalışma Grubu eski üyesi Diane Whitehouse, DPT Bilgi Toplumu Daire Başkanı Recep Çakal ve TÜBİTAK’tan Ebru Aköz’ün katılımı ile düzenlenen panelde; Whitehouse, Avrupa Birliğinde eSağlıkla ilgili yürütülen çalışmalar ve birlikte çalışabilirlik konusunda bilgi sundu. Recep ÇAKAL, DPT koordinasyonunda yürütülen Bilgi Toplumu faaliyetleri ve eSağlıkla ilişkisi konusunda bilgi verdi. Ebru Aköz ise Avrupa Birliği 7. Çerçeve Programında sağlık alanında bilgi ve iletişim teknolojileri ile ilgili faaliyet alanları hakkında sunum yaptı.

           

Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşar Yardımcısı Halil İbrahim Akça yaptığı konuşmasında; 20. yüzyılın ikinci yarısında başlayan ve hızla gelişen bilgi  ve  iletişim  teknolojilerinin tetiklediği dönüşümün, çağdaş dünyada yer edinmek isteyen tüm ülkelerde sanayi toplumunun şekillendirdiği kurumsal yapı  ve anlayışlarda köklü değişikliklere yol açtığını, geleneksel sektörlerin bilginin artan ekonomik değerine bağlı olarak yeniden şekillenmekte olduğunu, bilgi ve iletişim teknolojilerinin sağladığı olanaklarla geleneksel çalışma, hizmet üretimi, sosyal yaşam ve eğitim biçimlerini değiştirdiğini söyledi.

            eSağlık Projesi ile ilgili olarak Sağlık Bakanlığı eSağlık Koordinatörü Dr. Nihat Yurt’un yönetiminde, Bakanlık Bilgi Sistemleri danışmanları İlker Köse, Ahmet Özçam, Emin Aydoğan ve Yakup Arslan’ın panelist olarak katıldığı oturum düzenlendi. Panelde, eSağlık Projesinin tarihçesi, proje bileşenleri, proje kapsamında gerçekleştirilen Aile Hekimliği Uygulaması, Karar Destek Sistemi, SağlıkNet, Ulusal Sağlık Veri Sözlüğü, Sağlık Kod Referans Sunucusu, Minimum Elektronik Sağlık Kayıtları ve Sayısal Güvenlik faaliyetlerine ilişkin bilgi verildi.

 

            Uluslararası Standardizasyon Kuruluşu ISO TC/215 Sağlık Bilişimi Teknik Komitesi Güvenlik Çalışma Grubu Başkanı Ross Fraser, elektronik sağlık bilgilerinin gizlilik güvenlik ilkeleri ve güvenlik standardları ile ilgili sunum gerçekleştirdi.

 

            Michigan Sağlık Sistemi Üniversitesi’nden Dr. Hasan Şapçı, kronik hastalıklar yönetimi ve değişen paradigmalar, kronik hastalık tedavi modeli, evde bakım ve izleme teknolojileri ve ilgili teletıp uygulamalarına ilişkin bilgi verdi.

 

            ISO/TC 215 Standard Geliştiren Kuruluşlar Çalışma Grubu Başkanı Don Newsham Kanada’da yürütülen eSağlık projesi ve son gelişmelerle ilgili sunum yaptı.

 

            Dünya Sağlık Örgütü eSağlık Koordinatörü Dr. Yunkap Kwankam, Dünya Sağlık Örgütü’nün eSağlık alanındaki öncelikli faaliyetleri ve eEğitimle edinilen kazanımlara ilişkin bilgi verdi.

 

            Sosyal Güvenlik Kurumu Bilgi İşlem Daire Başkanı Sami Kıraçlı, Genel Sağlık Sigortası ve Medula uygulamasına, Emekli Sandığı Bilgi İşlem Daire Başkanı İrfan Yenigingüç, “Eczane/Reçete Uygulaması”na ilişkin sunumlar gerçekleştirdiler.

 

            Bakanlık Bilgi Sistemleri Danışmanı İlker Köse’nin yönetiminde bilgi sistemleri danışmanları Murat Gürel, Hakan Özer, Soner Kırıcı ve Erdinç Sabur’un katılımlarıyla Ulusal Sağlık Veri Sözlüğü (USVS), Sağlık Kod Referans Sunucusu (SKRS), Karar Destek Sistemi (KDS), Coğrafi Bilgi Sistemi ve SağlıkNET Portalı tanıtım sunumları gerçekleştirildi.

 

            Sağlık Bakanlığı Bilgi İşlem Daire Başkanlığından Dr. Songül Doğan, birinci basamak sağlık kurumları bilgi sistemlerinin mevcut durumu ve gelecekte yapılacak çalışmalarla ilgili bilgi verdi.

 

            Sağlık Bakanlığı Bilgi İşlem Daire Başkanı Nihat Akpınar ve Bilgi Sistemleri Danışmanı Yakup Arslan, “Çağrı Merkezi Kurulması ve Merkezi Hastane Randevu Sistemi”ne ilişkin, eSağlık Koordinatörü Dr. Nihat Yurt ve Bilgi Sistemleri Danışmanı Ahmet Özçam Bakanlıkta yürütülmekte olan teletıp projesi ve teletıp dünya örneklerine ilişkin  sunumlar yaptılar.

 

            Sağlık Bakanlığı Bilgi İşlem Daire Başkanlığı’ndan Dr. Mahir Ülgü yönetiminde “Hastane Bilgi Sistemlerinde Standardlar ve Yeniden Yapılanma” konulu panel düzenlendi. Panelde, İzmir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekim Yardımcısı Dr. Levent Kıdak’ın, Hastane yönetiminde bilginin raporlama süreci konulu sunumunun ardından, Bakanlık  Bilgi Sistemleri Danışmanı Murat Gürel  Hastane Bilgi Sistemleri SağlıkNet Entegrasyonu ile ilgili bilgi verdi. 

 

            Hastane bilgi yönetim sistemi üreten firmaların çeşitli konularda yaptıkları sunumlarla zenginleşen panelde, Çözüm Bilgisayar’ın Basın Yayın Halkla İlişkiler Müdürü Okan Küçükersan “eRandevu Sistemleri” konulu sunum gerçekleştirdi. Sunumda, hastalara ya da hasta yakınlarına birçok noktadan randevu alma olanağı sağlayan Çözüm Randevu Sistemleri’nin (SMS ile Randevu, WAP ile Randevu, Telefonla Randevu, İnternetten Randevu, Kiosk Sistemi, canlı operatör uygulaması) alandaki uygulamaları sunuldu.

 

            Kongreye, “Çözüm Oturumu Sponsoru” olarak katılan Çözüm Bilgisayar, HBYS ve sağlık bilişimine yönelik diğer yazılım ürünlerini de sergiledi; Çözüm Bilgisayar LBYS (Laboratuvar Bilgi Yönetim Sistemi) Müdürü Mesut Kılınç, Çözüm PACS/ DICOM konulu sunumunda tamamı Türk mühendislerine ait olan tek PACS’ın ayrıcalıklı özelliklerini sundu. ArGe Software yöneticisi Onur Selamet, tümüyle web tabanlı, JSP, Java, AJAX yazılım teknolojileri ile donatılmış, geleneksel basılı evrak gereksinimini elekktronik ortama dönüştüren “Web tabanlı Çözüm Evrak Takip Yönetim Sistemi”nin tanıtımını gerçekleştirdi.

(31.03.2008)